Biskupi upozorili političare koji se zalažu za abortus da se suzdrže od svete pričesti

Zakonodavci bi počinili svetogrđe ako bi se pričestili dok su bili u stanju smrtnog grijeha, podsjećaju političare biskupi Colorada.

Katolička konferencija u Coloradu u utorak je obavijestila zakonodavce u državi koji su glasali za Zakon o reproduktivnom zdravlju (RHEA) da se ne smiju pričestiti dok se ne pokaju i ne ispovijede.

Zakonodavstvo o pobačaju eliminira sva ograničenja pobačaja i dopušta ubijanje nedonoščadi do trenutka rođenja. Deklarirani homoseksualac guverner Colorada Jared Polis potpisao je zakon u travnju.

“Prouzrokuje nam duboku tugu i uznemirenost kada znamo da su neki katolički zakonodavci glasali za ovo”, napisali su nadbiskup Samuel Aquila iz Denvera, biskup Steven Berg iz Puebla, biskup James Golka iz Colorado Springsa i pomoćni biskup Jorge Rodriguez iz Denvera 7. lipnja u pismu, javlja lifesitenews

Aquila je dosljedno branio ljudski život i euharistiju, uključujući i pismo iz 2021. koje je izazvalo kritike liberalnog čikaškog kardinala Blasea Cupicha. Također je podržao zabranu pričesti nadbiskupa Salvatorea Cordileonea za predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi koja je pro-abortus.

Biskupi su se pokušali sastati sa svim katoličkim zakonodavcima kako bi ih obavijestili o ozbiljnosti svojih postupaka, ali nisu svi postupili. U pismu je stajalo:

Imamo snažnu želju razgovarati o duhovnom i kulturnom učinku zakona poput RHEA s političarima obiju strana koji kažu da su katolici i koji predstavljaju ljude u našoj državi. Kao njihovi pastiri želimo osigurati da razumiju nauk Crkve o primanju svete pričesti i ispravno duhovno raspoloženje za to. Već su uloženi napori da se razgovara s nekoliko ovih zastupnika, ali nažalost, vrlo malo njih je prihvatilo poziv na sastanak.

“Glasovanje za RHEA bilo je sudjelovanje u teškoj grešnoj radnji jer olakšava ubijanje nedužnih nerođenih beba, a oni katolički političari koji su to učinili vrlo vjerojatno su se stavili izvan zajedništva Crkve”, napisali su biskupi.

Napomenuli su da je “primanje euharistije u stanju smrtnog grijeha svetogrđe jer je to 'nepokazivanje poštovanja zbog svetog Tijela i Krvi Kristove'”, citirajući dokument Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država iz siječnja 2022 .