Boksačica se povukla iz meča nakon što je obaviještena da joj je protivnica transrodna

Boksačica se povukla iz meča na prvenstvu Zlatne rukavice 2023. nakon što je obaviještena da je njezina protivnica “transrodna” , izvijestio je Daily Mail.

Boksačica Katia Bissonnette trebala se suprotstaviti “transrodnoj” Myi Walmsley. Kako se Bissonnette povukla iz borbe, Walmsley je proglašena pobjednikom zbog nedostatka zamjenske natjecateljice u njihovoj težinskoj kategoriji. Bissnnette je također izrazila zabrinutost zbog studija Sveučilišta Utah koja sugerira da muškarci mogu udarati 163% jače od žena.

Walmsley je kritizirala Bissonnette što je problem obznanila javnosti umjesto da ga riješi privatno.

“Ovakvo ponašanje dovodi sportaše u opasnost da budu isključeni napadnuti na temelju rekla-kazala”, rekao je Walmsley u izjavi za Daily Mail. “Bojim se da bi se ova vrsta optužbi na kraju mogla iskoristiti za delegitimizaciju sportašica u ženskoj kategoriji i opravdanje proizvoljnih i invazivnih propisa.”

Inače, Međunarodni olimpijski odbor dopušta “transrodnim” ženama natjecanje u ženskim kategorijama ako im je razina testosterona smanjena na određeni prag. Međutim, Walmsley je potvrdila da takvo testiranje nije bilo preduvjet za njezino sudjelovanje na prvenstvu. Ona se protivi onome što smatra “arbitrarnim i invazivnim” protokolima testiranja, piše Daily Mail.