'BOLEST SAM SHVATIO KAO DAR' Milijarder je saznao da ima rak, dao sve i preminuo u 33. godini

Australski biznismen Ali Banat (33) iz Sydneya bio je poznat po svojem raskošnom životu no sve se preokrenulo kada je prije tri godine otkrio da boluje od raka

Mladi milijarder koji je svoje bogatstvo dao u humanitarne svrhe nakon što mu je dijagnosticiran rak, preminuo je u utorak 29. svibnja u 33. godini.

Australski biznismen Ali Banat bio je poznat po svojem raskošnom životu, no sve se preokrenulo kada je prije tri godine otkrio da boluje od raka. Liječnici su mu u početku dali maksimalno sedam mjeseci života, no nadživio je crne prognoze i poživio još dvije godine.

Mladić iz Sydneya brzo nakon dijagnoze prestao je nositi dizajnersku odjeću i voziti luksuzne automobile te je odletio u Togo gdje je dao izgraditi masjid, muslimanski hram, kao i školu za lokalnu djecu.

Ali Banat obogatio se na poslovima osiguranja i proizvodnji elektroničkih uređaja. Nakon saznanja da je bolestan snimio je video u kojemu je kazao kako je svoju bolest shvatio kao dar koji mu je omogućio da se promijeni. 

- Kada saznate da ste bolesni i da više nemate puno vremena, zadnje što želite je žuriti se. I tako trebamo živjeti svaki dan - kazao je tada Ali. Sav svoj novac i bogatstvo želio je iskoristiti da izgradi selo u kojemu bi živjelo više od 200 udovica, školu za 600 učenika, ali i manju bolnicu koja bi podmirivala potrebe zajednice. Osnovao je i zakladu Muslimani svijeta s ciljem da pruži financijsku pomoć i podršku onima kojima je to potrebno.

Nakon Alijeve smrti, njegovi brojni pratitelji u zakladu su počeli uplaćivati donacije te je brzo prikupljeno više od milijun australskih dolara. Objavio je još nekoliko emotivnih videa, a u jednom od posljednjih ljude je zamolio da nastave njegov humanitarni rad, prenosi 24sata.

- U ovom životu imali smo automobile, novac, imali smo sve. Zato za svojeg života, braćo i sestre, pokušajte naći neki cilj, stvorite plan na kojemu ćete raditi. Ako osobno ne možete nešto financirati, pomognite prilogom onima koji imaju neku ideju - bila je jedna od njegovih posljednjih poruka.

Označeno u