Camino Dubrovnik - Međugorje predstavljen u Europskom parlamentu

Projekt hrvatske mreže Puta sv. Jakova - Camino de Santiago, predstavljen je na tematskoj konferenciji „Camino de Santiago: Network of pilgrimage routes in Croatia and Bosnia and Herzegovina“ u Europskom parlamentu, održanoj u Bruxellesu 11. listopada.

Na konferenciji u organizaciji zastupnice Željane Zovko i Međuskupine Europskog parlamenta za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, iskazan je značajan interes predstavnika europskih institucija za prezentaciju hrvatske Camino baštine, te primjere dobre prakse i ostvarene rezultate projekta Camino Hrvatska.

Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova, pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Compostelu i kojima godišnje po Europi hoda preko 1.5 milijuna ljudi.

U uvodnom izlaganju zastupnica Zovko navela je kako „Put do Santiaga de Compostele već stoljećima privlači hodočasnike i prolazi kroz najudaljenije kutke Europe, a na tim stazama izgrađene su neke od najljepših hrvatskih crkava i katedrala”. Zastupnica Zovko istaknula je primjer Španjolske i način na kako se kroz lokalnu, regionalnu i nacionalnu suradnju, na razvoju i promociji Camina, ostvaruju iznimni pozitivni učinci na kulturu i turizam. „Zadivljena sam kako je Galicija revitalizirala ovu hodočasničku tradiciju i Put sv. Jakova nakon posjeta pape Ivana Pavla II. vratila u život. Pojedinci iz svih dijelova svijeta sada kreću na ovo putovanje kako bi pronašli unutarnji mir i sjedinili se s Bogom”. Po istraživanjima regionalne vlade Galicije, svaki euro javne investicije u Camino bilježi stopu povrata od preko 400%, tvrdi.

Na izlaganje zastupnice Zovko, nadovezala se Zrinka Raguž, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, komentirajući potencijal ovog projekta za ruralni razvoj pojedinih hrvatskih regija.

Na konferenciji su izlaganja imali i predsjednik spomenute Međuskupine Francisco Millan Mon, savjetnica za kulturnu baštinu pri Europskoj komisiji Gabrielle Bernoville, te direktor Europskog instituta za kulturne rute Stefano Dominioni iz Vijeća Europe.

Hrvatska Bratovština sv. Jakova, zastupljena sa svojih 12 predstavnika, predstavila je brojnim sudionicima konferencije, među kojima su bili i zastupnici Karlo Ressler i Valter Flego, detalje projekta Camino Hrvatska. Ovaj projekt širi se uskoro i izvan granica Hrvatske, dio rute prolazit će i kroz Međugorje, u suradnji s lokalnom Bratovštinom koju je predstavljala njena predsjednica Ivan Erić Silvestro.

Hrvatskim je rutama lani hodalo više od 3.300 ljudi iz cijele Europe ali i Kanade, SAD, Južne Afrike i Australije, poručuju iz Bratovštine sv. Jakova. Najavljena je i velika manifestacija „Adria Camino Festival” koja će se od 2. – 5. svibnja održati u Puli, na kojoj se očekuje više od 400 sudionika, predstavnika europskih institucija, Camino udruga i entuzijasta.

Ante Blažević, predsjednik hrvatske Bratovštine sv. Jakova, po završetku konferencije izjavio je kako „ovako snažna podrška predstavnika europskih institucija, predstavlja nam izniman dodatni poticaj za daljni razvoj hrvatskog dijela europske mreže Puteva sv. Jakova i predstavljanje bogate hrvatske kulturne baštine”.

Bratovština sv. Jakova službeni je hrvatski predstavnik u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj. Nositelj je projekta Camino Hrvatska koji je pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH.