CIJENA RATOVA NA BLISKOM ISTOKU Nastavlja se krvoproliće djece, milijuni djece lišeni djetinjstva

Nastavlja se krvoproliće djece na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

UNICEF je izvijestio da je u Siriji, Jemenu, Libiji, Iraku i Palestini, u samoubilačkim napadima ili bježeći iz područjâ na kojima se vode borbe, u siječnju poginulo najmanje 83 djece. Ta su djeca platila najvišu cijenu za ratove za koje nisu nimalo odgovorna – istaknuo je Geer Cappelaere, regionalni ravnatelj UNICEF-a. Njihovi su životi prekinuti – dodao je – a njihove će obitelji zauvijek mučiti ta bol.

Sukobi koje je međunarodna zajednica zaboravila

Drama je još veća zbog osjećaja koji ima međunarodno javno mnijenje da je na tim kriznim područjima došlo do pomirenja. To je u razgovoru za našu radijsku postaju istaknuo Andrea Iacomini, glasnogovornik UNICEF-ova ureda u Italiji. Potpuno smo se naviknuli čak i na smrt djece. Što se tiče te 83 ubijene nedužne osobe, ono što najviše pogađa jest činjenica da se, nažalost, čini da su ti ratovi, u općem mišljenju, završeni. Zapravo su, naprotiv, bratoubilački i gori nego prošlih godina, a nanose veliku štetu i što se tiče djece – napomenuo je Iacomini.

Milijuni djece lišeni djetinjstva

Valja se sada suočiti, ne samo sa žrtvama, nego i s milijunima djece lišene djetinjstva, s onom koja su doživotno osakaćena, traumatizirana, koja su bila uhićena i zatvorena, iskorištavana, koja nisu mogla ići u školu i nisu imala pristup najosnovnijim zdravstvenim uslugama, kojoj je bilo zanijekano i najosnovnije pravo na igru.

Sada je najhitnije upućivati svakodnevne apele za pronalaženje rješenja za te sukobe – napomenuo je glasnogovornik spomenute agencije Ujedinjenih naroda te istaknuo – Vijeće sigurnosti je često blokirano upravo zbog različitih strategija zemalja, koje sprječavaju rješenje tih problemâ, koji se potom svi odražavaju na djeci koja žive u tim sredinama.

Zauzimanje UNICEF-a za psihološki oporavak maloljetnika

Potrebno je stoga intervenirati i učiniti nešto za tu mladež koja poznaje samo rat. U tom se smislu UNICEF zauzima u njihovu psihološkom oporavku, u ponovnom uključivanju u društvo, te u ujedinjavanje obiteljî. To će zauzimanje spriječiti da ta djeca žive samo u tjeskobi svijeta koji je potpuno promijenjen – primijetio je Iacomini – i ponajviše će na neki način spriječiti da se u njima poveća gnjev i žeđ za osvetom. Želi se, naime, izbjeći da u budućnosti postanu džihadisti. Društvene bombe nastaju kada se ti problemi ne rješavaju u njihovu domu. U tim zemljama postoje problemi koji se odnose na djecu i koji neizbježno vode do bijega od mnogo težih prilika – napomenuo je glasnogovornik UNICEF-ova ureda u Italiji.