ČUDO: Prikupljena pomoć za misije u Beninu

Naš poznati svećenik, misionar Krvi Kristove, pater Stjepan Ivan Horvat, 9. lipnja 2022. je na svojoj facebook stranici objavio status, APEL kojim poziva na pomoć časnim sestrama koje rade u misijama u Afričkoj državi Benin. Naime, MISIJA U BENINU NAŠLA SE U POTEŠKOĆAMA ZBOG NESTAŠICE DIZELA.

Tri ambulante koje vode sestre nalaze se u selima gdje nema struje. Pružanje njege bolesnicima, prvenstveno djeci, u zadnje vrijeme je poprilično otežano jer od početka rata u Ukrajini često ne mogu nabaviti gorivo (a i kada ga i nađu užasno je skupo) kako bi njihovi generatori omogućili električnu energiju te kako bi sestre neometano mogle vaditi krv, davati venozno lijekove, infuziju. Tako da im za osvjetljenje koriste mobiteli i kada se oni isprazne, samo svijeće. Malenoj djeci je vrlo teško naći venu u mraku, iako su oni pravi mali heroji kada ih malarija pokosi, lijekovi moraju brzo doći u organizam kako bi se izbjegli malarični šokovi i potencijalne smrti.

Želja sestara bila je nabaviti nekoliko solarnih ploča i konvertora kako bi omogućili dovoljno jako svijetlo u ambulantama za kvalitetniji rad s djecom. Procjena troškova je oko 35 000 kuna.

Nakon što su njegov apel prenijeli neki katolički portali i njegovi prijatelji, ponovno je hrvatski narod pokazao kako ima veliko srce: naime u manje od 24 sata skupljeno je 109 700 kn za Marijine sestre u Beninu, objavio je na svojoj Facebook stranici pater Stjepan čiji status prenosimo u cijelosti:

“ČUDO, BAŠ OGROMNO ČUDO!

U MANJE OD 24 SATA SKUPLJENO JE 109 700 kn!!!

Marijine sestre u Beninu rade velike stvari, u jako teškim uvjetima i sa nevjerojatno ograničenim sredstvima. Kada smo s. Ivančica Fulir i ja razgovarali o tome što sestrama za rad sa siromašnima u Beninu sve treba, isplivalo je nekoliko stvari. Jedna su solarne lampe i paneli u ambulantama koje koštaju oko 35 000 kn, velika je potreba za lijekovima, ali i nadogradnjom ambulante. Rekoh budimo realni, teška su vremena, idemo sa lampama i panelima, to se čini ostvarivo. I što se dogodi? Vi ljudi u manje od 24 sata uplatite preko 100 tisuća kuna što je dovoljno i za lampe, manji dio nadogradnje i zalihe lijekova. Ma nevjerojatni ste! Bog vas stostruko nagradio! Budite sigurni da će svaka lipa doći u prave ruke i biti iskorištena za potrebe rada sa siromašnima u Beninu. Hvala vam do Neba!”