Čudo u Japanu! Najmanja beba na svijetu nakon herojske borbe, izborila se za život

Rođen je kao nedonošče s tek 268 grama, pet mjeseci proveo je na intenzivnoj njezi, ova beba spremna je suočiti se sa svijetom.

Najmanji dječak na svijetu rođen je u Japanu, težio je samo 268g (9.45oz) što je dužina dlana odrasle osobe i jedini je svijetu rođen s tako niskom porođajnom težinom.

Kada beba nije uspjela dobiti na težini tijekom trudnoće, liječnici su se bojali da neće preživjeti i porodili su ga hitnim carskim rezom u 24. tjednu trudnoće, piše portal Aleteia.

nedonosce-japan-1.jpg

Neimenovani dječak, rođen u kolovozu, proveo je više od pet mjeseci na odjelu za intenzivnu njegu na Neonatološkom odjelu. Nakon što je konačno otpušten iz Tokijske sveučilišne bolnice Keio, porastao je na težinu od 3,2 kg i bez zdravstvenih problema sada se normalno hrani i napreduje.

"Sretna sam što je toliko dobio na težini jer, iskreno, nisam bila sigurna da će uspjeti preživjeti", rekla je njegova majka.

nedonosce-japan-2.jpg

Doktor Takeshi Arimitsu, koji je bio zadužen za liječenje dječaka, izjavio je za BBC da najmanja rođena beba na svijetu spremna da bude otpuštena iz bolnice, prema bazi podataka najmanjih beba na svijetu koje ima Sveučilište Iowa.

Rekao je da želi dokazati da "postoji mogućnost da bebe mogu napustiti bolnicu u dobrom zdravlju, iako su rođene male".

Slučajevi beba koje su pri porođaju bile teške manje od 300 grama, a razvijale su se bez zdravstvenih problema i ranije su evidentirani u Japanu i u Njemačkoj.

Stopa preživljavanja nedonošenih beba koje teže manje od 300 grama još uvijek je vrlo niska, "osobito ako je riječ o muškoj djeci", rekli su liječnici tokijske bolnice.

Prethodno zabilježena najmanja beba bila je dječak rođen u Njemačkoj, težak 274 grama. Najmanja preživjela djevojčica u istoj bazi podataka također je rođena u Njemačkoj 2015. godine, a navodno je težila 252 grama, podaci su međunarodnog registra američkog Sveučilišta Iowa.