Egzorcist Amort tvrdio kako je Đavao upravljao Hitlerom i Staljinom

Prošlog je petka u 91. godini preminuo katolički svećenik Gabriele Amorth, ovlašteni egzorcist za Nadbiskupiju rimsku.

U prvom smo nastavku pisali o njegovim počecima na tom iznimno zanimljivom zadatku, ali i stavovima o, primjerice, Međugorju ili Drugom svjetskom ratu. Objavljujemo i drugi dio Amorthovih razmišljanja.

Vezu između Vraga i Drugoga svjetskog rata o. Amorth je iskazao više puta. Po njegovu uvjerenju, ni Adolf Hitler ni Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji kao Staljin, nisu bili svoji, nisu bili sami, kako bi rekao Marin Držić. I to u doslovnom smislu riječi. U njima je bio Vrag, posjedovao ih je Sotona, „gotovo sigurno“.
To je Vatikanskom radiju o. Amorth iznio i obrazložio 2006. Čuveni egzorcist je kazao da Đavo može posjedovati i grupe ljudi, pa i cijele nacije.
Hitler opsjednut vragom

„Uvjeren sam da su svi nacisti bili opsjednuti vragom“, veli Amorth. I obrazlaže: „Dovoljno je pomisliti na ono što su počinili Hitler, pa i Staljin. Gotovo sigurno su bili posjednuti Đavlom. Možete to zaključiti po njihovu ponašanju i njihovim akcijama, po strahotama koje su počinjene po njihovim naredbama. Eto zašto moramo braniti društvo od demonâ.“
Amorthove riječi nisu u neskladu s onim što je govorio sv. Ivan Pavao II., kada je uvjeravao vjernike da Knez Tmine realno postoji i djeluje u vremenu, a i kada je javno postavljao pitanje zašto je Bog nacistima dao 12 godina, a komunistima 70, što to znači.
Uostalom, tvrdi se – i nije opovrgnuto – da je sv. Ivan Pavao II. i sam egzorcirao u Vatikanu. Sada se to govori i za još jednoga od njegovih prethodnika.

Iako se tadašnjem papi Piju XII. predbacuje da nije dovoljno javno osudio nacizam, Amorth podsjeća da je taj papa, kandidat za sveca, pokušao nešto mnogo dalekosežnije i djelotvornije: istjerati vraga iz Hitlera. Nažalost, nije bilo uspjeha, što Amorth objašnjava: „Veoma rijetko polazi za rukom provesti egzorcizam na daljinu. Naravno, može se za nekoga moliti na daljinu, ali nema učinka ako je osoba opsjednuta. Za egzorcizam je ključno, među inim, da je egzorcist pored opsjednutoga i da je ta osoba suglasna s egzorcizmom, da ga hoće.“

Amorth među opsjednute nije ubrojio Benita Mussolinija, dugogodišnjega talijanskog premijera i utemeljitelja fašizma, u kojega se i Hitler ugledao. Pod Mussolinijevim zapovjedništvom su Etiopljani davljeni bojnim otrovima. Talijanski vojnici su u kršćanskoj Etiopiji razarali samostane. U jednome je, na primjer, bilo 220 monaha i 170 đakona, od kojih nitko nije ostao živ, samostan je srušen a svete knjige spaljene.

Sveta Stolica takvo ponašanje uvijek klasificira kao mržnju protiv vjere. Ali Mussolini je sklopio i konkordat s Katoličkom crkvom, pa ga je tadašnji papa Pio XI. proglasio „čovjekom Providnosti“. Stoga je i danas pomalo škakljivo razmatrati je li Sotona posjedovao i Mussolinija.
Kao poznati specijalist za Vraga i njegove nepodopštine, Amorth je svojedobno objavio da je tadašnji talijanski premijer Monti mason i instrument Sotone, kao što je to i financijska kriza.
Nije samo sv. Ivan Pavao II. tjerao Vraga po Vatikanu, tvrdio je otac Amorth, nego i njegov nasljednik Benedikt XVI.

Papa Ratzinger istjerao je Vraga iz dvojice koji su zavijali za neke njegove opće audijencije na Trgu sv. Petra u Vatikanu, još 2009. – tvrdio je Amorth u knjizi koju je objavio 2012.
Egzorcist je tvrdio da su neka dvojica dovela drugu dvojicu, Giovannija i Marca, koji su počeli bjesnjeti, da je Giovanni, upozoren kako se ponaša, tuđim glasom odgovorio: „Nisam ja Giovanni, huuuuuu!“, da su se dvojica opsjednutih bacili na tlo lupajući glavama o kamene ploče, bjesnjeći sve očitije, ali je u tom trenu papa blagoslovio četvoricu, odbacivši Marca i Giovannija nekoliko metara unazad, pa su se smirili i prestali zavijati.
Halloween demonska klopka

Nije to bio egzorcizam, odvratila je Sveta Stolica kroz usta o. Federica Lombardija, tadašnjeg ravnatelja Ureda za novinstvo. „Ako se to i dogodilo, neispravno je govoriti o egzorcizmu, jer papa nije bio upozoren na njih, niti je bio svjestan njihove nazočnosti.“
Za razliku od sv. Ivana Pavla II., koji je i sam u Vatikanu provodio obred egzorcizma, kaže Amorth, Benedikt XVI. nikada ne provodi obred, ali ga Sotona mrzi toliko da ga smatra „gorim i od Ivana Pavla II.“.
Posljednja velika križarska akcija oca Amortha datira od lanjske „Noći vještica“, kada je već bio navršio 90 godina, ali nije bio izgubio nimalo od svoje žestine istupa protiv Nečastivoga i njegovih postrojbi. Za napad na taj sotonski blagdan iskoristio je svoj blog, nazvan Milicija sv. Mihovila arkanđela, a s njega je filipiku protiv Halloweena preuzeo ultratradicionalistički portal Pontifex Roma.

Amorth tvrdi da je Halloween demonska klopka, da Sotona pokušava što god može, pa Pakao u „Noći vještica“ uspijeva potisnuti u drugi plan čak i blagdan Svih svetih.
Svima je jasna poganska i bezbožna narav Halloweena, pisao je Amorth, koji ga je smatrao ne pretkršćanskim nego protukršćanskim, eksplodiralim u društvima koja su izgubila kršćanstvo.
Okrivljuje ne toliko mlade koji su ga prihvatili koliko roditelje, ponajprije mame, koje su zaboravile da je obitelj osnovna škola kršćanstva i koje su zapustile svoju odgojnu ulogu.

Nad tim propustom koji, po njemu, otvara prostor Sotoni, Amorth gotovo da likuje: „Najbolji oblik kontrole je brižljivost majke, ali ako ona odlazi raditi, a često za to nema potrebe, djeca rastu raspuštena. I neka onda roditelji trpe tu pokoru, kad poslije dolaze plakati što su im djeca buntovna!“
„Slavljenje Halloweena je hossana Vragu“, pisao je lani o. Amorth i dodao: „Demonu je dosta da ga se slavi jednu jedinu noć, pa da smatra da ima pravo na osobu. Nemojmo se onda čuditi što svijet ide k vragu i što ambulante psihologa i psihijatara vrve djecom koja pate od nesanice, vandalima, mahnitima, opsjednutima i deprimiranima, potencijalnim samoubojicama. Užasno mi je žao što se Italija, kao i ostatak Europe, udaljuje od Isusa Gospodina te se, štoviše, klanja Sotoni.“

Svoj križarski pohod protiv Halloweena je o. Amorth nastavio i na Facebooku, predlažući vjernicima da svoju obitelj, grad i naciju molitvom posvete Svetoj Obitelji, e da bi ih ona očuvala i sve članove povela spasenju.