ETIOPIJA Mjesto molitve i mira -11 crkava zauzeli teroristi

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, iliti UNESCO, zabrinuta je za etiopske srednjovjekovne kamene crkve, na popisu Svjetske kulturne baštine, koje su 5. kolovoza zauzeli pobunjenici.

UNESCO je u petak 6. kolovoza navečer pozvao sve sukobljene strane da poštuju svoje obveze prema međunarodnom pravu i zajamče zaštitu povijesnih kršćanskih mjesta. Lalibela je hodočasničko središte, mjesto molitve i mira, na kojemu se ne bi smjeli poticati sukobi i nasilje, ističe se u apelu UNESCO-a.

Jedanaest kamenih crkava u Lalibeli potječu iz 13. stoljeća, svetišta su etiopske pravoslavne tevahedo Crkve, a godine 1978. stavljene su na popis Svjetske kulturne baštine.

BBC je 6. kolovoza izvijestio da su pobunjenici iz regije Tigray zauzeli Lalibelu, ali i da su se svi stanovnici uspjeli skloniti.

Narodnooslobodilački front Tigraya, tzv. TPLF već je mjesecima u skobu s vladom premijera Abiyja Ahmeda, koji je zatim u regiju poslao vojsku. TPLF je proglašen terorističkom organizacijom a u sukobu su poginule tisuće civilista.

medjugorje-info.com