‘Europski parlament roditeljima oduzeo pravo na odgoj vlastite djece’

Europski parlament podržao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu Izvješće o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u EU koje prisilnim uvođenjem kontroverznih sadržaja u nastavne programe ima za cilj u potpunosti promijeniti sliku obitelji i društva.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir neumorno je upozoravala na loše strane ovoga izvješća te je protiv njega i glasovala. U nastavku donosimo izjavu zastupnice Petir nakon usvajanja izvješća:

„Odluka Europskog parlamenta predstavlja poraz demokracije i vladavine prava. Ovakve ideologije trebale su ostati u nekim prošlim vremenima, a socijalisti su nam ih danas ponovno nametnuli. Najgore od svega je što su to učinili pod krinkom zaštite prava djece. Ovo izvješće roditeljima oduzima pravo na odgoj vlastite djece, a državama članicama da same utvrđuju svoje nastavne programe. Stoga se s pravom pitamo što je sljedeće, a moramo se i svi zapitati poznaju li uopće zastupnici u Europskom parlamentu stavove i vrijednosti svojih birača. Glasovala sam protiv ovog izvješća jer se ono protivi Europi u kakvu vjerujem. I dalje ću se zalagati za Europu u kojoj mora biti mjesta za istinske ljudske vrijednosti”, istaknula je Petir.

U ime obitelji europarlamentarcima: Osigurajte da izvješća Rodrigues i Ferrara poštuju pravo roditelja na slobodu odgoja svoje djece i supsidijarnost!

Podsjetimo, prije toga udruga U ime obitelji poslala je pismo svim europarlamentarcima da prilikom glasovanja osiguraju da Ferrara i Rodrigues izvješća poštuju supsidijarnost i suverenitet Republike Hrvatske i drugih država članica EU, pogotovo u pogledu zakonske definicije braka, donošenja obiteljskih i obrazovnih politika, te da poštuju roditelje u njihovom temeljnom pravu da slobodno odlučuju o odgoju svoje djece.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani zastupniče u Europskom parlamentu / poštovana zastupnice u Europskom parlamentu,

danas, 8. rujna 2015. ćete glasovati o Izvješću o stanju temeljnih prava u Europskoj uniji (2013. – 2014.), izvjestiteljice Laure Ferrara, a sutra, 9. rujna, o Izvješću o osnaživanju djevojčica obrazovanjem u EU-u, izvjestiteljice Liliane Rodrigues. Udruga U ime obitelji Vas poziva da prilikom glasovanja osigurate da ta izvješća poštuju supsidijarnost i suverenitet Republike Hrvatske i drugih država članica EU, pogotovo pogledu zakonske definicije braka, donošenja obiteljskih i obrazovnih politika, te da poštuju roditelje u njihovom temeljnom pravu da slobodno odlučuju o odgoju svoje djece.

Molimo Vas da obratite pozornost da se u Ferrara izvješću ponovno svim državama članicama EU nameće redefiniranje braka čime se krši temeljno načelo funkcioniranja Europske unije – supsidijarnost, po kojemu svaka država članica ima pravo odlučivanja o pitanjima definicije braka i obiteljske politike. U Izvješću naprotiv stoji da “Europski parlament (…) smatra da bi temeljna prava pripadnika zajednice LGBTI bila zajamčena u većoj mjeri kada bi imali pristup pravnim institucijama poput izvanbračne zajednice, registriranog partnerstva ili braka; pozdravlja činjenicu što 19 država članica to trenutačno omogućuje i poziva druge države članice da razmotre istu mogućnost” (stavak 85.).

Također, Rodrigues izvješće krši načelo supsidijarnosti kada se upliće u područje obrazovnih politika država članica, što je isključivo njihova kompetencija, pozivajući ih da “razmotre uvođenje u nastavu dobi primjerenog i sveobuhvatnog spolnog odgoja i odgoja o odnosima, obaveznog u kurikulu za sve učenike osnovnih i srednjih škola” (stavak 29.) te “uvođenje spolnog odgoja i odgoja o odnosima u nastavne programe” (stavak 30.) te usklađivanje nastavnih programa s načelima spolnog odgoja.

Udruga U ime obitelji smatra da je supsidijarnost, odnosno suverenitet odlučivanja država članica u područjima njihovih kompetencija, kao i sloboda roditelja da odgajaju svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima, preduvjet ostvarenju temeljnih prava u Europskoj uniji te osnaživanju djevojčica obrazovanjem, što su predmeti ova dva izvješća. Također, smatramo da izvješća Europskog parlamenta, pogotovo ovakve tematike, ne smiju služiti za nametanje bilo kakve ideologije. Stoga Vas pozivamo da prilikom glasovanja o Izvješću zastupnice Ferrara i Izvješću zastupnice Rodriguez osigurate da se ona usklade s načelom supsidijarnosti i temeljenim pravom roditelja na slobodu odgoja svoje djece.

S poštovanjem,

Ivan Munjin

član Upravnog odbora Udruge U ime obitelji