FAIR PLAY KAKAV NISTE VIDJELI Hrvatski učenik za svoj potez na Olimpijadi zaradio posebnu nagradu

Prošloga je tjedna u Moskvi održana Europska olimpijada iz fizike (EuPho ’18). U konkurenciji od 115 učenika iz 23 zemlje, naši su još jednom briljirali. Najbolji od naših predstavnika bio je Domagoj Perković, učenik trećeg razreda III. gimnazije u Splitu, koji je osvojio zlato.

Brončanu medalju, a još jednu u nizu medalja s međunarodnih natjecanja, osvojio je Ilija Srpak. No, na ovom natjecanju to nije jedina nagrada za Iliju. Druga, možda još i vrjednija od ove iz znanja dodijeljena mu je za nevjerojatan fair play potez, piše Srednja.hr.

Nakon što je povjerenstvo na Europskoj olimpijadi iz fizike objavilo privremene rezultate, varaždinski maturant Ilija Srpak shvatio je da sa zbrojem njegovih bodova nešto ne ‘štima’. Točnije, imao ih je viška.

– Uočio sam da imam više bodova nego što sam mislio da ću dobiti, i to na mjestima za koje znam da nisam mogao dobiti toliko. Stoga sam otišao na žalbe (čekao 5 sati za to) i onda smo ustvrdili da mi je greškom komisija dala previše bodova. Da nisam došao, ta greška se ne bi saznala. Ja sam svjesno otišao iako sam znao da će mi skinuti bodove i ukazao im na to gdje su mi dali previše, stoga su me odlučili posebno pohvaliti za to, kaže nam Ilija.

Za ovaj potez, uz broncu iz znanja osvojio je još jednu nagradu, onu za iskrenost (prize for honesty).

Inače, Iliji će ove godine za sve uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima Agencija za odgoj i obrazovanje uručiti pet Oskara znanja, što je najveći broj koji će primiti jedan učenik. Jedan Oskar zaslužio je i rezultatom na ovom natjecanju, a otkrio nam je i kako je zadovoljan rezultatom.

– Samo natjecanje je bilo teško, zabavno, zahtjevno, ali meni i jako zanimljivo, zadovoljan sam, ovo mi je deseta olimpijada i deseta medalja i draže mi je da sam pošteno zaslužio broncu nego nepošteno srebro, zaključuje Ilija o kojemu smo pred nekoliko mjeseci napisali veliku priču, možete ju pročitati ovdje.