Francuska će ozakoniti potpomognuto samoubojstvo, biskupi: Otvorena Pandorina kutija

Nadležni odbor francuskog parlamenta prihvatio je nedavno zakonski prijedlog o aktivnom potpomognutom samoubojstvu. Svoju zabrinutost izrazili su francuski biskupi.

Francuski biskupi poručili su kako se ozakonjenjem potpomognutog samoubojstva u toj zemlji potvrđuju njihova strahovanja. Zamjenik predsjednika Francuske biskupske konferencije nadbiskup Vincent Jordy rekao je kako je time otvorena Pandorina kutija, objavili su list La Croix i KNA, prenosi IKA.

Nadležni odbor francuskog parlamenta prihvatio je zakonski prijedlog o aktivnom potpomognutom samoubojstvu i podupro liberalniju verziju teksta. Ranije se obećavalo „da je riječ o uravnoteženom projektu koji daje prostora palijativnoj skrbi“, rekao je nadbiskup. On sada strahuje da bi taj zakon mogao utjecati na već oslabljeni zdravstveni sustav i moguće zaoštravanje problema nedostatka osoblja. Nitko se ne želi „baviti pozivom koji ubija ljude“, rekao je nadbiskup Jordy.

Čelništvo Francuske biskupske konferencije prenijelo je tu zabrinutost i papi Franji, izjavio je njezin predsjednik nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort. Rekao je kako Papa to pitanje shvaća vrlo ozbiljno.

Razmatra se „više inicijativa“ protiv donošenja toga zakona, ali kad je riječ o mogućim pozivima na prosvjede, biskupi nisu u poziciji sile, pojasnio je nadbiskup.

Što se predlaže?

Sukladno predviđenim zakonskim propisima, aktivno potpomognuto samoubojstvo u Francuskoj bi u budućnosti bilo dopušteno u određenim okolnostima. Vlada je predložila da se odraslim osobama s najtežim bolestima dopusti uzimanje smrtonosnih preparata. Ako tjelesno stanje osobe ne omogućuje samostalno uzimanje preparata, moći će odabrati drugu osobu, liječnika ili nekog od medicinskog osoblja tko će joj u tome pomoći.

Zakonskoj proceduri prethodio je dugi proces uz sudjelovanje građana. Građansko vijeće većinski je preporučilo omogućavanje aktivnog potpomognutog samoubojstva. I francusko Etičko vijeće izjavilo je da je moguće ograničeno potpomognuto samoubojstvo pod određenim strogim uvjetima.

Prema zakonskom prijedlogu, najteži bolesnici mogu podnijeti zahtjev za smrtonosni preparat. Liječnici moraju potvrditi da osoba boluje od teške, neizlječive i bolne bolesti i da dragovoljno želi okončati život. Odredba se ne bi odnosila na pacijente s teškim psihičkim oboljenjima ili neurodegenerativnim smetnjama poput Alzheimerove bolesti.

Nakon odobrenja, liječnici mogu izdati recept koji vrijedi tri mjeseca. Osobe mogu same odlučiti hoće li preparat uzeti kod kuće, u domu za osobe kojima je potrebna njega ili u zdravstvenoj ustanovi. U tom slučaju pravno gledano riječ je o potpomognutom samoubojstvu. Ako smrtonosni preparat daje druga osoba, riječ je o aktivnoj pomoći pri samoubojstvu.