Francuska zavijena u crno

Najmanje 153 ljudi poginulo je u Parizu i okolici u pucnjavama i bombaškim napadima u petak 13. studenog, javljaju francuski dužnosnici, a prenosi CNN.

Napad je izvršen na šest mjesta.Samo u koncertnoj dvorani „Bataclan“ na koncertu grupe Eagles of Death Metal (EODM), poginulo je 80 ljudi, koji su bili zatočeni tokom talačke krize koja je okončana sat iza ponoći. „Dvojica ili trojica naoružanih kalašnjikovima upala su u dvoranu i počeli su naslijepo pucati po ljudima“, rekao je novinar radija Europe 1 Julien Pearce, koji je bio u dvorani. Pritom su ubijena trojica napadača.

Preostalih pet napada, od čega tri u restoranima i jedan u shoping centru, dogodilo se u različitim dijelovima Pariza zbog čega su angažirane dodatne snage policije te 1.500 vojnika.

Najmanje dvije eksplozije dogodile su se nedaleko stadiona „Stade de Francea“, tokom prijateljske utakmice domaće reprezentacije i Njemačke. Na utakmici je bilo gotovo 80 tisuća ljudi. U to vrijeme na stadionu je bio i francuski predsjednik Francois Hollande, koji je hitno evakuiran.

Pariška administracija najavila je kako će sve javne ustanove biti zatvorene, uključujući muzeje, škole svih nivoa, kao i sveučilišta.

Hollande je sinoć proglasio izvanredno stanje i naredio zatvaranje granica, kao i raspoređivanje vojske po gradu. U noći je posjetio policijski zapovjedni centar u blizini Bataclana i rekao kako će Francuska biti nemilosrdna prema onima koji su izveli napad. „Želio sam doći među ljude koji su svjedočili ovim groznim scenama, reći im da ćemo povesti bitku i biti nemilosrdni“, rekao je Hollande ispred dvorane.

Za danas je sazvao sastanak Vijeća obrane.

Iako to još nitko nije službeno potvrdio, mediji pišu kako se radi o očito usklađenim napadima na zemlju koja je suosnivač koalicije za borbu protiv terorizma te zajedno s Amerikancima izvodi zračne udare na Islamsku državu, i koja je bila na visokoj razini pripravnosti na terorističke napade uoči globalnog klimatskog summita u Parizu krajem mjeseca.

Brojne zgrade i spomenici širom svijeta osvijetljeni su bojama francuske zastave, javio je Le Monde.

Iranski predsjednik Hasan Rohani otkazao je u subotu posjet Italiji i Francuskoj, nakon atentata u Parizu, objavio je na televiziji šef iranske diplomacije Mohamad Džavad Zarif. Osudio je terorističke napade u Parizu, navodeći da predstavljaju „zločin protiv čovječnosti“. Napade u Parizu osudile su i druge zaljevske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Saudijska Arabija.