Jeruzalem: Patrijarsi u ekumenskom slavlju slavili su ponovno otvaranje kapelice Isusova groba

Ekumenski patrijarh iz Carigrada Bartolomej I. putovao je na slavlje

Izvrsna suradnja svih Crkava na jednome od najvažnijih hodočasničkih mjesta na svijetu

Zajedničkim ekumenskim slavljem u jeruzalemskoj kapelici Isusova groba u Crkvi Kristova uskrsnuća službeno su završeni restauratorski radovi u kapelici Svetoga groba, tzv. Edikula. U obredu su sudjelovali zastupnici svih triju Crkava koje zajednički dijele pravo posjeda na svetim kršćanskim mjestima. Grčko-pravoslavni patrijarh Teofilos III., franjevački kustod Francesco Patton, armenski patrijarh Nourhan Manougian pohvalili su u svojim govorima dobru suradnju za vrijeme obnove. Među uzvanicima i gostima u prepunoj crkvi uz zastupnike raznih Crkava, redovničkih zajednica, društvenih i političkih predstavnika bio je također i ekumenski patrijarh iz Carigrada Bartolomej I.

papa-benedikt-isusov-grob.jpg

Nadalje, u slavlju su sudjelovali i voditelj latinskoga patrijarhata u Jeruzalemu nadbiskup Pierbattista Pizzabella OFM kao i grčki premijer Alexis Tsipras. Izraelski policajci kontrolirali su već od ranoga jutra sve prilaze Crkvi Svetoga groba.
Teofilos, Patton i Maougian jednodušno su istaknuli kako je ovo slavlje te višemjesečna obnova, koja je bila zajednička, obilježila, početak nove ekumenske ere u Svetome gradu. Bogoslužno slavlje pratili su zborovi triju kršćanskih zajednica, a slavlje se završilo zajedničkom molitvom Očenaša.

Kapelica, nazvana Edikula (Aediculum) nad Svetim grobom u svome sadašnjem obliku sagrađena je u stilu osmanskoga kasnoga baroka početkom devetnaestoga stoljeća. Kapelica tvori središnji dio Crkve Svetoga groba koju pravoslavna braća i kršćani Istoka nazivaju Crkvom Kristova uskrsnuća („Anastasis“). Crkvu je izvorno sagradio car Konsantin. S gradnjom se počelo god. 326. nakon što je njegova majka sveta Jelena Križarica otkrila mjesta Kristove muke u Jeruzalemu. U potonjim stoljećima crkva je dijelom razarana i ponovno građena. Do danas ona je jedno od najvažnijih hodočasničkih kršćanskih mjesta u svijetu.

Prvo teže oštećenje bazilike dogodilo se u vremenu perzijsko-rimskoga rata godine 614. God. 1009., na temelju ukaza duhovno poremećenoga kalifa iz porodice fatimida al-Hakima došlo je do velikoga razaranja crkve sa Svetim grobom. Taj postupak bijaše povodom za Prvu križarsku vojnu za oslobađanje svetih mjesta.

Restauratorski radovi na kapelici započeli su u svibnju 2016. S kapele su skinuti čelične stege koje su postavile britanske vlasti god. 1947. koje su u to doba imale mandat nad Svetom zemljom. Oni su je učvrstili čeličnim stegama kako bi spriječili posljedice katastrofalnoga potresa iz god. 1927. Već tada se mislilo na restauratorske radove, ali se nisu mogli dovršiti zbog nejedinstva između katolika, pravoslavaca i Armenaca te političkih razloga. Provizorno stanje potrajalo je sve do prošle godine, desetljećima. Tek nakon tajnih pregovora u Ateni u ožujku 2016. došlo se do suglasja koje je omogućilo početak temeljitih restauratorskih radova. Hvala Bogu na predivno uređenoj kapelici Isusova groba. Fotogaleriju pogledajte OVDJE