Hrvatski misionar treba vašu pomoć!

Misijski centar “Otac Vjeko” u Ruandi, na čijem je čelu hrvatski misionar fra Ivica Perić, pokrenuo je projekt “Prijatelj Centra” ...

Potaknuti sve većim brojem upita ljudi koji žele postati kumovi nekome od učenika o kojima se skrbe u okviru Centra Otac Vjeko, pokrenut je projekt nazvan - Prijatelj Centra Otac Vjeko o kojem je izvijestio fra Ivica Perić:

Kumstvo je plemenita, ali i dugotrajna i skupa obveza. Dok je u Ruandi osnovno školovanje obvezatno, ali i besplatno, srednjoškolsko obrazovanje po učeniku nas košta 250 eura za školsku godinu. "Problemi" kumstava započinju ako donatori, iz raznih razloga, više nisu u mogućnosti skrbiti o svome štićeniku. To nas dovodi u nezgodan položaj, jer što onda učiniti s tom djecom? Kako reći djetetu da za njega više nitko ne plaća školarinu i da se ne može više školovati?

Stvaranjem obaveze prema kumovima, dovodimo i te ljude u nezgodan položaj. Jer ih se obvezuje da za djecu uplaćuju točno određene iznose i to nekoliko godina. A to si ne može svatko priuštiti. Netko želi pomoći sa 5 kuna, jer ne može više izdvojiti, a nama i to puno znači!

Primjerice, zahvaljujući velikom vrtu koji imamo, veliki dio hrane ne moramo kupovati. Pa nas školski dan i obrok u strukovnoj školi po učeniku košta oko 2,5 kuna.

Mi prakticiramo zajedničku 'blagajnu' iz koje zajamčeno financiramo školovanje djece do završetka škole. Riječ je o zajedničkom budžetu i sve donacije idu u njega. U njega se slijevaju sve donacije – i one od 5 kuna i one od 55 i one od 555 kuna. Nama je svaka donacija jednako vrijedna, jer znamo da je došla od srca!

Na početku školske godine znamo koliko imamo sredstava na raspolaganju da djeci omogućimo školovanje, svakodnevni ručak, uniforme, opremu i materijale za praktičnu nastavu. I na temelju tog budžeta upisujemo novu djecu u školu.

Ovakav naš pristup se pokazuje toliko uspješnim da smo u mogućnosti svake godine uvoditi sve više noviteta u školovanju, ali i prehrani učenika za koje skrbimo.

Također, na taj način djeci ne dajemo nadu da će jednog dana netko doći i odvesti ih u neki bolji svijet. Nekima je dosta teško shvatiti što je to 'kumstvo' i mnogi od njih zapravo se nadaju da je to netko tko će ih sponzorirati cijeli život, pa se zbog toga ne žele dovoljno truditi u školi.

Ljudima koji nam žele i mogu pomoći na ovaj način, sada nudimo mogućnost da putem Humanitarne udruge Srce za Afriku postanu Prijatelj Centra Otac Vjeko, odnosno naš član podupiratelj. Vaša obveza bila bi u tom slučaju platiti minimalnu godišnju donaciju od 750 kuna (200 KM ili 100 eura). Time pokrivate dio troškova školovanja jednog od naših učenika. Prijatelji Centra Otac Vjeko tri puta godišnje na svoje će adrese dobiti pismo u kojem vam donosim novosti iz misije, sve što se napravilo u prethodnom razdoblju, kao i poruku nekog od učenika o tome kako mu je u školi.

Ukoliko vam je iznos godišnje prevelik, možete biti i njihov donator te plaćati donacije u iznosu kada možete i hoćete, i koliko hoćete. Informacije za donatore možete naći na našoj stranici.

Koji god način da izaberete, novac ide u zajedničku blagajnu za naše učenike – izvijestio je fra Ivica Perić.

Donatori će na svoje adrese dobivati pisma s novostima o misiji te poruke jednog učenika o tome kako mu je u školi. Zainteresirani se mogu javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem Facebooka.

Informacije za donatore možete naći na njihovoj stranici http://www.vjeko-rwanda.info/hr/donacije