Indonezija: Kršćanska političarka optužena za bogohuljenje

Kršćanska političarka u Indoneziji, Grace Natalie, optužena je za bogohuljenje zbog kritiziranja određenih islamskih zakona.

Odvjetnik muslimanske organizacije Indonezijska muslimanska radnička bratstva (koja je i podnijela tužbu), Eggy Sudjana, izjavio je kako su se Graceini komentari činili "neprijateljskim prema islamu" i smatraju ih "govorom mržnje prema vjeri".

Tijekom okupljanja stranaka u Tangerangu, blizu Jakarte, protestantkinja i utemeljiteljica Indonezijske stranke solidarnosti, Grace Natalie, dala je izjavu u kojoj kritizira provedbu određenih diskriminativnih propisa. U obraćanju novinarima, a reflektirajući se na optužbe, rekla je: "Provedbom nekih vjerskih zakona žene postaju velike žrtve, a onda i ja postajem žrtva jer kritiziram takve vjerske zakone", javlja Nedjelja.ba.

U pokrajini Sumatre Aceh, koja je već provodila šerijatske zakonske propise, mnogi ljudi, a osobito žene, koji su prekršili pravila npr. ispijanjem alkohola ili kockanjem, bili su pretučeni u javnosti, o čemu je i govorila Grace. Kao i u drugim muslimanskim zemljama pozadina većine optužbi za bogohuljenje je politički interes, novac ili privatni sukob, a sudski proces je pod utjecajem političkog pritiska putem masovne mobilizacije ljudi koji prosvjeduju.

Inače, Grace je veoma poznata medijska ličnost u Indoneziji, a njezina politička partija je stara tek četiri godine i uglavnom zastupa mlade, žene te pluralizam društva.

Indonezija (Republik Indonesia) je država u jugoistočnoj Aziji koja ima 1 910 931 km². Obuhvaća veći dio Malajskog arhipelaga: Velike i Male Sundske, Molučke i mnogobrojne manje otoke (ukupno 17 504 otoka i otočića, od kojih je oko 6 000 naseljenih). Indoneziji pripada i zapadni dio otoka Nove Gvineje (pokrajine Papua i Papua Barat).

Ima kopnene granice s Malezijom (1782 km), Papuom Novom Gvinejom (820 km) i Istočnim Timorom (253 km).

Prema popisu iz 2010. ima 237 641 326, a prema procjeni za 2014. 252 124 458 stanovnika. Po broju žitelja četvrta je, a po površini četrnaesta zemlja na svijetu.

Stanovnici su pripadnici čak 300 etničkih skupina. Najbrojniji su Javanci (40%, 2010), Sundanci (15%), Batak (3,6%), Madurci (3,0%).

Glavne su etničke skupine na Sumatri Aceh, Batak i Minangkaban; na Javi Sunda i Javanci; na Celebesu Menadon, Minaha, Toraja i Bugi; na Borneu Dajak (Dayak); na Molucima Ambon itd.

Prema vjerskoj pripadnosti većinu stanovništva čine muslimani (87,2%, 2010). Kršćana je 8,9%; uglavnom žive na Javi, Celebesu, Molucima i Novoj Gvineji; hinduista (1,7%) je najviše na otoku Baliju. Službeni je jezik indonezijski (bahasa indonesia). U upotrebi je i oko 250 regionalnih jezika i mnogo narječja.