Intervju s volonterom Marijinih obroka

1. Što za tebe znače Marijini obroci?

Za mene su Marijini obroci nada za bolju i ljepšu budućnost djece koja nisu imala sreću roditi se u društvu koje je sposobno brinuti se o njima. Svako dijete zaslužuje radosno i sigurno djetinjstvo ispunjeno smijehom i igrom te okolinu koja će poticati njegov razvoj, a djeca u najsiromašnijim zemljama svijeta to nemaju. Vratiti djecu u škole gdje će primiti nužno obrazovanje, radosno rješavati zadatke te se igrati s drugom djecom i primiti hranjivi obrok je najljepša i najvažnija stvar za tu djecu. Marijini obroci su za mene i vjera u ljude u mojoj okolini koji su spremni darovati dio sebe za druge.

2. Zašto si od svih organizacija odabrala baš Marijine obroke?

U ovaj pokret sam se zaljubila na prvu jer je jako jednostavan: Pružiti djetetu obrok na mjestu obrazovanja. Moja prva pomisao kad sam se susrela s Marijinim obrocima bila je: Zašto već cijeli svijet ne zna za ovo? Pa to je tako jednostavno i tako je malo potrebno.
Nije dovoljno samo osigurati djetetu obrok već je nužno potaknuti ga na obrazovanje kako bi jednoga dana to dijete moglo pomoći sebi, ali i svojoj zajednici. Tako više neće ovisiti o drugima već će i samo moći pomagati. Osim toga, često potrošim i više od 120 kuna na nešto što je potpuno nevažno, a 120 kuna je dovoljno da jedno dijete prima cijelu godinu obrok u školi. Zato sam odlučila pomoći podići svijest o tome koliko je malo potrebno da bi se promijenio život djetetu u udaljenom dijelu svijeta. Za neku djecu taj obrok znači život.

3. Kako je volontiranje u Marijinim obrocima promijenilo tvoj život?

Mislim da je volontiranje utjecalo prije svega na to da budem zahvalna za sve što imam i sve ono što su mi moji roditelji mogli pružiti dok sam bila dijete, a što djeca koja ovise o Marijinim obrocima nemaju. Osim toga, volontirajući za Marijine obroke naučiš bezuvjetno davati, jer djecu koja ovise o ovom pokretu vjerojatno nećeš nikada upoznati i nećeš dobiti ništa zauzvrat; osim predivnog osjećaja da si omogućio jednom djetetu godinu školovanja bez gladi, a to znači da si omogućio jednom djetetu da doslovno preživi. I tako jedno po jedno dijete  Također, otkrila sam neke nove sposobnosti koje nisam ni znala da imam  zahvaljujući raznim projektima koje smo organizirali, ali i radionicama koje Marijini obroci organiziraju za volontere.

4. Na koje sve načine volonteri mogu pridonijeti Marijinim obrocima?

Marijini obroci trebaju svaki talent i svaku sposobnost koju netko ima. Ako znaš lijepo crtati možeš pomoći oko izgleda promotivnih materijala, svojim lijepim glasom možeš uljepšati naše događaje, a ako si dobar u računalnima alatima za oblikovanje i dizajniranje možeš izrađivat plakate za događaje, pozivnice, brošure i sl. Možeš prevoditi tekstove, video snimke i filmove, pisati objave, blog, davati izjave, voditi timove volontera ili organizirati događaje i prikazivanje dokumentaraca. Bezbroj je načina na koje možeš pomoći. Kada sam se priključila volonterima nisam bila sigurna što mogu ponuditi, ali sam se na kraju našla u jako puno stvari (nekad i previše  ).

5. Što bi voljela poručiti svima koji se dvoume oko volontiranja?

Volontiranjem daješ dio sebe (svoje vrijeme, sposobnosti), ali dobivaš puno više. Kada shvatiš da si svojom odlukom i djelovanjem nekome zaista pomogao, nema ljepšeg osjećaja. Potičem sve koji se dvoume da se ohrabre i odluče volontirati jer svojim nesebičnim davanjem činiš ovaj svijet boljim mjestom.

Dovoljno je samo 120 kuna da bi se jedno dijete nahranilo cijelu školsku godinu. Donaciju možete uplatiti na račun Marijinih obroka otvoren u Zagrebačkoj banci HR7923600001102102666.
Za više informacije posjetite našu web stranicu www.marysmeals.hr.