Jedan od najstarijih biblijskih rukopisa bit će ponuđen na dražbi

Jedan od najstarijih biblijskih rukopisa s dva potpuna teksta bit će ponuđen na prodaju.

Rukopis na koptskom jeziku, jednom od najmlađih oblika egipatskoga, trebao bi se u lipnju naći na dražbi međunarodne aukcijske kuće Christie’s. Očekivana cijena je 3,8 milijuna američkih dolara (oko 3,5 milijuna eura), objavio je mrežni portal na arapskome jeziku Abouna a prenosi u utorak 9. travnja KNA.

Rukopis na 52 lista i 104 stranice na papirusu sadrži među ostalim potpunu prvu Petrovu poslanicu iz Novoga zavjeta i Knjigu Jone iz Staroga zavjeta. Pretpostavlja se da rukopis potječe iz 250. do 350. godine i da je riječ o prijepisu načinjenu u jednom od prvih kršćanskih samostana. Rukopis je zbog suhe klime u Egiptu vrlo dobro očuvan.

Riječ je o takozvanom rukopisu Crosby-Schoen, nazvanu po norveškom kolekcionaru Martinu Schoenu koji ga je kupio 1988., a dio je Bodmerovih papirusa. Ta zbirka, otkrivena 50-ih godina u Egiptu i nazvana po kupcu Mardinu Bodmeru sadrži brojne kršćanske rukopise, isječke iz Biblije kao i svjetovne tekste poput Homerove Ilijade. Više dokumenata iz Bodmerove zbirke s najstarijim biblijskim tekstovima danas se nalazi u Vatikanskoj knjižnici.