Jim Caviezel: 'Sound of Freedom' je 'najbolji film koji sam snimio nakon Pasije

Katolička publika poznaje glumca Jima Caviezela po njegovim kultnim nastupima u filmovima kao što su “Pasija” i “Grof Monte Cristo”. Njegov najnoviji film, “Sound of Freedom”, koji će Angel Studios u kinima diljem zemlje prikazati 4. srpnja, smatra, među njegovim najboljim ulogama, javlja CNA.

Caviezel glumi agenta domovinske sigurnosti Tima Ballarda koji, nakon što je spasio dječaka od trgovaca ljudima, saznaje da je dječakova sestra još uvijek zarobljena. On daje otkaz na poslu i riskira svoj život dok kreće na opasno putovanje kroz kolumbijsku džunglu kako bi spasio djevojčicu.

Godine 2013., Ballard i brojni bivši vladini operativci napustili su svoje poslove kako bi osnovali Operation Underground Railroad (OUR), koja radi diljem svijeta i u suradnji s policijom spašava djecu od ropstva i izrabljivanja.

Caviezel je razgovarao s CNA o nadolazećem filmu, utjecaju koji je imao na njega i efektu za koji se nada da će imati na druge.

“Ovo je najbolji film koji sam snimoio nakon ‘Pasije’,” rekao je. “Ovaj film je fenomenalan i vrijedi ga pogledati.”

Caviezela je privukla uloga Ballarda u filmu. "Kao glumac, to je poput igrača bejzbola gdje imate određeni teren koji vam se sviđa, a kada se povežete s njim, možete gađati izvan terena, a s ovim sam osjetio da to mogu."

Caviezel je govorio o pripremama koje je prošao. On i Tim Ballard (lik kojeg glumi u filmu) provodili su vrijeme na obuci a Caviezel se čak pridružio Ballardu u misijama.

“Idem i doslovno ga pratim u tim misijama i gledam njega i njegovu analizu onoga što vidi. I to se mora provoditi vrlo metodično. I pokušavam saznati tko je on i što sam ja i po čemu smo slični”, prisjetio se.

Tijekom snimanja, skupina postrojbe Navy Seals i druge oružane snage dodijeljene su mu kao zaštita. Caviezel je, tada toga nesvjestan, ispričao priču o jednom danu snimanja na kojem nije bilo zaštite. Kasnije je doznao da je skupina specijalaca tog dana izašla i spasila 100 djece od trgovaca.

"Ne možete izmišljati te stvari", rekao je Caviezel.

Glumac, pobožni katolik, nada se da će ljudi napustiti kino dvorane s “novim srcem”.

“Srce koje se ne boji”, dodao je. Molio sam se neki dan i rekao sam: ‘Možemo li voljeti Božju djecu više nego što se bojimo zla? Možemo li voljeti Isusa više nego što se bojimo križa?’ A ovo je sadašnji problem sa suvremenim kršćanima; u tome što želimo jednostavan put. I upravo sada vidite kako se svijet mijenja. Kad tad ćeš morati donijeti odluku.”

“Postoji dobro, postoji zlo. Ali veliki dio tog zla su oni koji sjede na ogradi. I moramo napraviti izbor. I neki više naginju Isusu, više dobrom, neki više zlu, ali oni koji su na toj ogradi moraju znati da ta ograda pripada Zlu”, nastavio je dodajući.

Svake godine u svijetu se trguje oko 2 milijuna djece. Sjedinjene Države smatraju se jednim od najboljih odredišta za žrtve trgovine djecom, a slučajevi su prijavljeni u svih 50 država. Prema izvješću Human Trafficking Hotline iz 2019., Kalifornija, Teksas, Florida, Ohio i New York nalaze se na vrhu s najviše slučajeva. Svake godine u SAD-u nestane više od 350.000 djece. Od tih 350.000, procjenjuje se da je oko 100.000 žrtve trgovine ljudima.

“Božja djeca više nisu na prodaju”, moćna je rečenica u filmu, a Caveziel je za CNA rekao zašto vjeruje da su djeca napadnuta, ne samo kroz trgovinu djecom, kao što se vidi u filmu, već i kroz pobačaj.
(Prema Institutu Guttmacher, gotovo milijun pobačaja dogodilo se u Sjedinjenim Državama 2020.)

“Najranjiviji su napadnuti iz jednog razloga – djeca su najneviniji ljudi”, rekao je Caviezel.

“Bog je do temelja ranjen ubijanjem te nerođene djece, ali sada ih ubijaju i kad su već rođena, zar ne?”

Nastavio je: “Tamo će Isus imati dubok razgovor sa svima nama kada umremo, a ja ne želim biti dio toga. Želim mu reći da ga volim. To je ono što želim reći. I da sam pokušao živjeti život kakav je trebao biti, da dajem svoj život za njega. Jer zaslužuje biti voljen.”

“Papa Ivan Pavao je rekao: ‘Svaka generacija Amerikanaca treba znati da sloboda postoji ne da biste radili što želite, već da imate pravo činiti ono što biste trebali.’ To je sloboda koju želim tebi, nama. Sloboda od grijeha, sloboda od naših slabosti, sloboda od ropstva koje grijeh čini od svih nas. To je sloboda za koju vrijedi umrijeti.”

“Ovdje sam jer je ovaj svetac ratnik, Tim Ballard, dao svoj život i nastavlja to činiti kako bi otišao u kartel, riskirajući svoju glavu kao što je učinio Ivan Krstitelj. Riskirajući glavu kao sveti Pavao”, rekao je.

Dana 13. lipnja, Elon Musk objavio je tweet preporučujući da producenti filma “Sound of Freedom” besplatno postave film na Twitter na kratko vrijeme “ili jednostavno zamole ljude da se pretplate na podršku (nećemo zadržati nikakva sredstva).”

Producent Eduardo Verástegui je odgovorio : “Hvala Elone, ovo je sjajna ideja! Božja djeca nisu na prodaju. Jedva čekam da pogledate film. Bog te blagoslovio”

Isječak Caviezelovog intervjua za CNA možete pogledati u nastavku: