Kina prijeti mladima koji sudjeluju na SDM-u

Kineska je Vlada u ponedjeljak spriječila hodočašće skupini od 50 mladih.

Premda su se već nalazili na uzletištu, u avionu na putu u poljski Krakow, policija ih je odvela na ispitivanje, a potom ih poslala doma. Vijest je za katoličku novinsku agenciju Asia News potvrdio mladi Kinez koji sudjeluje na SDM-u u Krakowu, čiji je župnik predvodio skupinu mladih koja je prinudno ostala u Kini.

Oni su blagovremeno potražili vizu od poljske ambasade u kineskom glavnom gradu, zatim su kupili avionske karte i uputili se na hodočašće. Optuženi su da su prekršili zakon o putovanju u inozemstvo.

Istovremeno, krakovskim ulicama kreću se skupine od po pet-šest "kineskih katolika", sa zadatkom da nadgledaju aktivnosti mladih Kineza. Članovi su kulturnih instituta ili kineskih tvrtki sa sjedištem u Poljskoj. Skupina takvih "katolika" mahala je kineskom zastavom na velikom trgu Mariacki u blizini katedrale. Kad su ih na tečnom kineskom upitali još tko je svećenik koji ih prati, odgovorili su kako njima ne treba svećenik. Objasnili su da su iz provincije Hebei, ali nisu znali koja je njihova biskupija ni biskup.

Mladić koji je iz sigurnosnih razloga želio ostati anoniman izjavio je kako većina njegovih sunarodnjaka strahuje od konsekvenci po povratku u domovinu. Unatoč tomu, na SDM-u je prisutno oko 8 tisuća mladih iz kineskog svijeta.

Označeno u