KNOCK Mjesto čudesnog Gospinog ukazanja i marijansko srce Irske, čeka papu Franju

Započela je tradicionalna devetnica Gospi od Knocka, u Irskoj. Njezina je ovogodišnja tema povezana sa Svjetskim susretom obitelji u Dublinu, te ona glasi 'Vjera i obitelj'. Papa Franjo to će svetište posjetiti 26. kolovoza.

Kada će u nedjelju 26. kolovoza papa Franjo posjetiti marijansko svetište u Knocku u Irskoj, učinit će gestu koju milijuni Iraca već naraštajima čine tijekom gotovo 150 godina. U tom malom mjestu smještenom na sjeverozapadnom dijelu otoka, koje je povezano i sa zaštitnikom Irske svetim Patrikom, kuca marijansko srce katoličke Irske, prenosi Vatican News.

U tom je mjestu 21. kolovoza 1879. godine, kada je, pod snažnom kišom, 15 osoba različite dobi, između 6 i 75 godina, vidjelo Gospu na rubu krova jednostavne župne crkvice. Pokraj Gospe, što je doista jedinstven slučaj, pojavila su se još dva lika za koje se smatra da su bili sveti Josip i sveti Ivan Evanđelist. Prema predaji, vidioci su ostali u molitvi dva sata pod kišom, ne smočivši se, a likovi su stajali u tišini, a potom su nestali.

Nekoliko tjedana nakon toga događaja koji je potresao cijelu Irsku, crkvene su vlasti imenovale povjerenstvo koje je ustanovilo da su svjedočanstva vidioca 'dostojna pouzdanja'. Tako je započela izvanredna povijest Knocka, kojoj će, nakon nezaboravnoga posjeta svetoga Ivana Pavla II. 1979. godine, kada ga je dočekalo gotovo pola milijuna ljudi, papa Franjo dodati još jedno važno poglavlje.

U vrlo kratkom vremenu Knock je za Irce postao nezaobilazno mjesto hodočašća. Svake ga godine posjeti milijun i pol vjernika. Osim toga, uz to su svetište povezani i trenuci suvremene irske povijesti. Primjerice, u kolovozu 1940. godine 50.000 Iraca sudjelovalo je u Hodočašću za mir u svijetu i u Irskoj. A 1954. godine, u prigodi Marijanske godine koju je proglasio Pio XII., više od milijun hodočasnika okupilo se u Knocku gdje je, prema želji pape Pacellija, okrunjen Gospin kip.

Stotinu godina nakon ukazanja uz crkvicu je podignuto veliko svetište. Kamen temeljac je 1973. godine blagoslovio Pavao VI., a svetište je inaugurirano šest godina poslije, 18. srpnja 1979. godine. Struktura svetišta oslanja se na 32 stupa koji predstavljaju 32 irske županije.

Označeno u