Kršćani u Jeruzalemu osudili učestale napade na crkvu

Jeruzalemski partrijarh i drugi kršćanski čelnici pozivaju izraelsku vladu da zaustavi napade na crkve u Svetoj Zemlji

Rumunjska pravoslavna crkva u naselju Musrara u istočnom Jeruzalemu bila je meta napada 2. veljače, kada je u njoj podmetnut požar javlja Christian Today.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koji su uslijedili nakon napada na crkvu u Getsemanskom vrtu u prosincu i protukršćanski grafiti ispisani na vratima Uspenske opatije, benediktinske zajednice u Jeruzalemu, prošlog svibnja. U grafitima se navodi "ubijte pogane" i "smrt kršćanskim nevjernicima, izraelskim neprijateljima".

Patrijarh Teofil III iz Jeruzalema rekao je da je najnoviji napad znak "mržnje prema kršćanskoj religiji" od strane radikalnih skupina u Izraelu.

Osudio je "neuspjeh službenih vlasti" u gradu da zaustave napade.

"Njihova tolerancija prema takvim terorističkim aktima definitivno će dovesti do pojačavanja sukoba u Svetom gradu", rekao je.

Patrijarh traži od međunarodne zajednice da intervenira otvaranjem dijaloga s izraelskom vladom usmjerenom na zaustavljanje napada, što je, kako je rekao, predstavlja pokušaj ekstremističkih skupina da "silom promijene mozaični karakter grada Jeruzalema" .

Na prozivke patrijarha osvrnuo se dr. Ramzi Khoury, predsjednik Višeg predsjedničkog odbora za crkvena pitanja u Palestini, rekavši da radikalne skupine "pokušavaju uvući regiju u vjerski sukob" i da prolaze "nekažnjeno".

Anita Delhaas, izvršna direktorica Međunarodne zajednice Svetoga groba, rekla je da takvi incidenti "samo pojačavaju ideju za mnoge kršćane da je Sveta zemlja sve netrpeljivije mjesto za njihov život i potiče mnoge da trajno napuste regiju u potrazi za tolerantnijim društvom. "

"Međunarodna kršćanska zajednica mora se okupiti da predstavi jedinstveni glas u osuđivanju takvih postupaka." Gospođa Delhaas dodala je da su takvi incidenti ", rekla je.