Kršćanski profesor otpušten zbog uvjerenja o braku

Profesor teologije u Derbyshireu u Engleskoj otpušten je s Metodističkog biblijskog sveučilišta nakon što je svoja vjerska uvjerenja podijelio na društvenim mrežama.

Zaposlenik na Cliff Collegeu dr. Aaron Edwards otpušten je zbog javnog kritiziranja Metodističke Crkve i njezinih stavova o biblijskom braku. Edwardsov poslodavac ga je optužio da je “doveo koledž na loš glas”, javlja Katolički tjednik.

Ranije ove godine, Edwards je na platformi X (bivši Twitter) podijelio objavu kako “Homoseksualnost napada Crkvu. Evangelisti više ne vide ozbiljnost ovoga jer su zauzeti isprikama za svoju naizgled barbarsku homofobiju, bez obzira je li to istina ili ne. Usput, ovo je ‘tema evanđelja’. Ako grijeh više nije grijeh, više nam ne treba Spasitelj.”

Edwardsov tweet izazvao je negodovanje nekoliko skupina “boraca za ljudska prava”, što je potaknulo sveučilišne dužnosnike da se uključe. Cliff College objavio je priopćenje u kojem je objavu nazvao “neprihvatljivom” i “neprikladnom” te zahtijevao od profesora da ju ukloni.

Edwards je odbio to učiniti, tvrdeći da bi to povrijedilo njegovu savjest. Nadalje je istaknuo kako objava nije klevetnička prema bilo kojem pojedincu te stoga ne krši školsku politiku društvenih medija.

Unatoč njegovim naporima, škola je otvorila istragu, što je dovelo do profesorove suspenzije i kasnijeg otkaza. U jednom trenutku tijekom istrage Edwards je tvrdio kako su mu školski dužnosnici prijetili da će ga uputiti u Odjel za borbu protiv terorizma i govora mržnje britanske vlade. Edwards sada tuži Cliff College zbog nepravednog otpuštanja i naknade prema engleskom Zakonu o jednakosti.

Djelatnici International Christian Concerna (ICC) pozvali su ga da govori na Međunarodnom samitu vjerskih sloboda koji je bio upriličen u Washington DC-u krajem siječnja.