Labrador Leo,pseći heroj koji je primio papin blagoslov

Papa se susreo s timom za spašavanje, te s jednim od njihovih pasa, s područja središnje Italije gdje je nedavni potres usmrtio skoro 300 ljudi.

 papa-franjo-pas.jpg

Labrador Leo je pomogao izvući četverogodišnjakinju iz ruševina.Priča koji stoji iza spašavanja je potresna.Djevojčica Giorgia Renaldo spašena je ispod ruševina nakon 17 sati i nije bila teže ozlijeđena zahvaljujući svojoj starijoj sestri Giuliji(8) koja je žrvovala svoj život za nju.Naime,Giorgia je svojim tijelom zaštitila sestru i time joj spasila život.Nađene su u zagrljaju.Giorgia se uspješno oporavila,za Giuliu je međutim bilo prekasno.Njihova baka u izjavi tvrdi da je starija djevojčica žrtvovala vlastiti život kako bi spasila sestricu.Ono što je manje poznato je da iza spašavanje malene Giorgie stoji naime spasilački pas,labrador Leo koji je locirao djevojčicu u blizini njihovog doma u Pescari Del Tronto.

U govoru pred volonterima, u subotu ispred trga Sv. Petra, Papa Franjo je pohvalio ljude koji su pomogli nakon potresa. Kritizirao je one koji „okrenu pogled na drugu stranu kako ne bi vidjeli mnoga lica siromaštva koja mole za našu milost.“
Pozdravio je volontere kao „stvaratelje milosrđa“. Također je pomazio labradora Lea koji je podigao šapu u znak pozdrava a koju je Papa potom uhvatio.

Leo je također, prošlog tjedna, upoznao njemačku kancelarku Angelu Merkel kada je posjetila regiju pogođenu katastrofom.

Najmanje je 294 ljudi poginulo nakon jakog potresa 24. kolovoza u središnjoj Italiji. Uništio je i nekoliko zaselaka, uključujući i mjesto Amatrice koje je ostalo bez gotovo 233 stanovnika.