Ljubav mladića s invaliditetom i njegove djevojke koja je osvojila svjetske medije

"Mislio sam da nisam dostojan takvog tipa ljubavi jer sam mislio da će moja fizička ograničenja spriječiti djevojke da izlaze sa mnom", priča uz ostalo poznati bloger Shane Burcaw.

Mnoge osobe koje nemaju invaliditet teško će povjerovati u iskrenu ljubav između partnera bez i s invaliditetom. Teško im je povjerovati da bi se netko u takvu vezu upustio jer imaju predrasude da je takav odnos kompliciraniji i zahtjevniji nego u ostaloj populaciji.

Ipak postoje iznimke. Zbog takvih stavova je kolumnist i bloger Shane Burcaw iz SAD-a bio depresivan, pa je napisao i knjigu o tome. Shane se od treće godine kreće u invalidskim kolicima zato što boluje od genetskog poremećaja koji uzrokuje da mu ćelije odgovorne za kontrolu mišića odumiru.
No, on kaže da ga to ne sprječava da ima sretan i zdrav odnos s djevojkom Annom Reinald, mada je to strancima koji ih poznaju teško za prihvatiti.

"Nedavno sam izašao s mojom lijepom djevojkom Annom, kad joj je prišao stranac i pitao je li ona moja asistentica“, napisao je Shane putem društvenih mreža. "Nije njegovo pitanje strašno, ali kada vidite dvoje ljudi koji jedu zajedno i koji se dobro provode, vjerojatno ćete pretpostaviti da su u vezi. Međutim, to očito nije pretpostavka kada u tu sliku ubacite i invalidska kolica. Nekoliko puta pitali su moju djevojku je li ona moja medicinska sestra. Jedan muškarac ju je pitao je li ona moja njegovateljica. Mi smo navikli na ova bizarna pitanja i često se šalimo na račun njihovog neznanja“.

Njegova djevojka Anna ponekad prolaznicima govori da je Shane njezin tata, a Shane kaže da je platio djevojci da mu bude prijateljica, sve to samo da izbjegnu zločeste komentare.
Prije nego je upoznao Annu, i Shane je vjerovao da neće moći naći djevojku poput nje – lijepu, pametnu i dragu.

"Mislio sam da nisam dostojan takvog tipa ljubavi jer sam mislio da će moja fizička ograničenja spriječiti djevojke da izlaze sa mnom. Nisam u mogućnosti doći po nju autom, ne mogu je zagrliti niti nježno držati za ruku. Sve je izgledalo beznadno tijekom srednjoškolskih dana. Ne, ne mogu planinariti s njom, ali je mogu nasmijati. Tako smo pronašli i druge aktivnosti kojima se možemo baviti zajedno“, govori s osmjehom Shane.

Tijekom svoje veze s djevojkom naučio ju je kako da ga "održi na životu“.

"Učio sam je kako da mi iščetka zube, a da me ne uguši ili kako da me obrije, a da mi ne prereže žilu kucavicu. Ona stvarno zaslužuje nagradu jer je podnosila moja neumoljiva zadirkivanja. Zato se zbunimo kad stranci pomisle da ona nije moja djevojka, jer nama je od početka sve ovo normalno. Zabavno je i lijepo i nikada nismo pomislili da naš odnos nije normalan“, zaključuje zaljubljeni Shane.