Marijana Petir susrela se u Vatikanu sa Svetim Ocem

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir susrela se u Vatikanu s papom Franjom tijekom posebne audijencije za sudionike Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca (ICLN) koji su se okupili na svom godišnjem susretu u Frascatiju.

Povodom dvadesete godišnjice beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca, zastupnica Petir je Svetom Ocu darovala knjigu o blaženiku talijanskog profesora Piera Luigia Guiduccia, a u kratkom osobnom razgovoru papa Franjo i zastupnica Petir razmijenili su i nekoliko misli o Stepincu.

- Svaki susret sa Svetim Ocem je uistinu jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo koje obogaćuje. Izuzetno sam počašćena što sam treću godinu zaredom imala priliku i za kratak osoban razgovor s Papom. Raduje me njegova blizina prema hrvatskome narodu koju sam u tim susretima osjetila, posebice kada je riječ o završetku kanonizacijskog postupka i proglašenju blaženog Alojzija Stepinca svetim, a što mi Hrvati toliko željno iščekujemo - izjavila je zastupnica Petir nakon susreta sa Svetim Ocem.

Na početku audijencije, papa Franjo se kratkim govorom obratio članovima Međunarodne mreže katoličkih zakonodavaca. Osvrćući se na temu godišnjeg susreta ICLN-a 'vjerske slobode i sloboda savjesti', Sveti je Otac rekao kako su te slobode u današnjem vremenu dvostruko ugrožene od strane dviju oprečnih, ali jednako opasnih ideologija: sekularističkog relativizma i religijskog radikalizma te istaknuo kako političari u službi općeg dobra imaju obvezu doprinijeti rješavanju pitanja ograničavanja vjerskih sloboda. Papa je podsjetio i da zakoni koji se donose moraju biti u skladu s kršćanskim viđenjem ljudske osobe i društva.

- Papa Franjo nas je u svom kratkom obraćanju jednostavnim, a vrlo snažnim riječima ohrabrio da ustrajemo u zaštiti progonjenih kršćana diljem svijeta, da budemo njihov glas na mjestima donošenja odluka i potičemo donošenje zakona koji će okončati vjersku diskriminaciju bilo koje vrste. Poznato nam je da su progoni kršćana u stalnom rastu te svake godine bilježimo tužne rekorde kada je riječ o ubojstvima, nasiljima, uništavanjima vjerskih objekata... Važno je da posvijestimo razinu problema i da zaštitu vjerskih sloboda postavimo visoko na ljestvicu prioriteta - rekla je Petir.

petir.eu