Marijini obroci dobitnici prestižne španjolske nagrade: Do sad su je primili UNICEF, J. K. Rowling, Stephen Hawking…

Organizacija Marijini obroci primit će danas španjolskom Oviedu nagradu Princeza od Asturije za doprinos miru, razumijevanju i suživotu. Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada u hispanskom svijetu koju dodjeljuje Zaklada princeze od Asturije čiji su osnivači španjolska kraljevska obitelj, javlja narod.hr.

Zaklada je osnovana 24. rujna 1980. na ceremoniji kojom je predsjedao Felipe, tadašnji princ od Asturije i prijestolonasljednik Španjolske, “kako bi se učvrstile veze između Kneževine i Princa od Asturije, te kako bi se doprinijelo, poticalo i promicalo znanstvene, kulturne i humanističke vrijednosti koje su dio univerzalne baštine čovječanstva.” Stoga se nagrada u početku zvala Nagrada princa od Asturije, a prva je dodijeljena 1981. Kada je Felipe postao kralj, njegova kćerka Leonor postaje prijestolonasljednica i princeza Asturije te je naziv preimenovan u Nagradu princeze od Asturije.

Nagrada se smatra jednom od najprestižnijih na španjolskom govornom području, ali i važnom na globalnoj razini. Dodjeljuje se u osam kategorija: za komunikaciju i humanističke znanosti, za društvene znanosti, za književnost, za postignuća na području umjetnosti, za znanstvena i tehnička istraživanja, za doprinos sportu te za doprinos miru, razumijevanju i suživotu. Upravo u ovoj posljednjoj kategoriji nagradu su dobili Marijini obroci koji već godinama hrane tisuće djece.

Što su Marijini obroci?

Marijini obroci neprofitna su organizacija i globalni pokret čiji je cilj osigurati da svako dijete u školi primi barem jedan obrok dnevno. Njihova misija je “omogućiti ljudima da ponude svoj novac, proizvode, vještine ili molitve te tako pruže najučinkovitiju pomoć onima koji trpe ekstremno siromaštvo u najsiromašnijim zajednicama svijeta”. Osnovao je 2002. druge godine Magnus MacFarlane-Barrow. Svojim djelovanjem Marijini obroci mijenjaju živote tisuća djece.

Prema posljednjim podacima, Marijini obroci trenutno poslužuju obroke za više od 2,4 milijuna djece u 18 zemalja, u zajednicama u kojima glad i siromaštvo sprječavaju djecu u stjecanju obrazovanja. To su Benin, Ekvador, Etiopija, Haiti, Indija, Jemen, Južni Sudan, Libanon, Kenija, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mjanmar, Niger, Sirija, Tajland, Zambija i Zimbabve.