Među francuskim katolicima jača euroskepticizam

Prema izvješću francuskog katoličkog lista La Croix, među francuskim katolicima raste skepsa prema projektu europskog ujedinjenja, prenijela je u srijedu 5. lipnja KNA.

Prema tome izvješću, koje se poziva na znanstvenika centra za politološka istraživanja Cevipof-Sciences Po i ispitivanje javnog mnijenja provedeno krajem travnja, 36 posto francuskih katolika namjeravaju na izborima za Europski parlament birati desno-populističku stranku Nacionalno okupljanje (Rassemblement National – RN), a 6 posto krajnje desnu Reconquete.

Prema istom izvoru, samo 19 posto namjeravaju glasovati za kandidaticu stranke predsjednika Emmanuela Macrona RE (Renaissance), 9 posto za kandidata stranke desnog centra LR (Les Repblicains) i 24 posto za lijeve kandidacijske liste. Takav rezultat izbora predstavljao bi snažnu tendenciju udesno u usporedbi s europskim izborima 2019. godine.
Anketa dan nakon tih izbora pokazala je da je na izbore izišlo 78 praktičnih katolika u Francuskoj, što je za gotovo 30 posto više od udjela svih francuskih birača. Tada je 37 posto francuskih praktičnih katolika glasovalo za kandidaticu predsjednikove stranke, dok je za nju dalo glas ukupno 22,4 posto svih francuskih birača. LR je dobio 22 posto glasova katolika, dok je samo 8,5 posto svih francuskih birača glasovalo za nju. Za RN je glasovalo 14 posto katolika i 23 posto svih francuskih birača.
Odnos francuskih katolika prema Europi upućuje na snažnu razliku među naraštajima, piše La Croix. Mlađi imaju slabiji osjećaj prema Drugome svjetskom ratu i izgradnji Europe, izjavio je Sebastian Maillard iz instituta Jacques Delors. Za naraštaj njihovih djedova i baka EU pak predstavlja i nadalje projekt pomirenja naroda, posebice Francuza i Nijemaca.
I bivši predsjednik inicijative Francuski socijalni tjedni (Semaines Sociales de France – SSF) i visoki dužnosnik Europske komisije Jerome Vignon smatra da se „s naraštaja na naraštaj nedovoljno prenose razlozi“ identificiranja s Europom, navodi La Croix.

Označeno u