Milijun djece diljem svijeta molilo je krunicu za mir

Ovogodišnji fokus molitve bio je na ratnom stanju u Svetoj zemlji, mjestu odakle krunica vuče svoje podrijetlo.

Jednom je Padre Pio rekao: “Kada milijun djece bude molilo krunicu, svijet će se promijeniti.” Padre Pio je sigurno bio zadovoljan.

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) nastavila je svoju godišnju praksu pozivanja župa, škola i obitelji da sudjeluju u svjetskoj inicijativi “Milijun djece moli krunicu”.

Od četvrtka, službeni broj djece koja su se prijavila i posvetila molitvi bio je 1.009.910.

Usredotočeni na Svetu zemlju

Svrha kampanje, koja se održava svakog listopada, mjeseca krunice, je molitva diljem svijeta za jedinstvo i mir. U svjetlu nedavnih događaja, fokus ovogodišnjeg izdanja bio je mir u Svetoj zemlji.

Više od 90.000 djece pridružilo se s Filipina, 86.000 iz Slovačke, 46.000 iz Velike Britanije, 14.000 iz Indije, 12.000 iz Australije, 8.000 iz Argentine, 3.400 iz Kanade, 2.000 iz Sierra Leonea.

U Portugalu su djeca molila u kapelici ukazanja u Fatimi. U Poljskoj, gdje je planiralo sudjelovati oko 70.000 djece, sudjelovalo je više od 270 škola i vrtića. Mnogo djece okupilo se na zajedničkoj molitvi u Nacionalnom svetištu Gospe Fatimske u Zakopanama.

U Brazilu je na dva kanala prikazan izravni televizijski prijenos djece koja mole krunicu, a oko 1000 djece okupilo se na molitvi u katedrali u Maringá, na jugu zemlje. Četiri dana prije, više od 50 štićenika dječjeg doma koji je dobio potporu od ACN-a formiralo je “ljudsku krunicu” oko kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru.

U Njemačkoj je Radio Horeb emitirao međunarodnu krunicu. U satu molitve sudjelovale su dječje skupine iz Kibeha, Ruanda; São Paulo, Brazil; Beit-Habbak, Libanon; Fatima i München.

Čak i u zemljama u kojima se kršćani suočavaju s izazovima, kao što su Nikaragva, Nigerija, Katar, Iran, Pakistan i Vijetnam, djeca su izrazila namjeru sudjelovanja u kampanji krunice prijavom na web stranici.

Anđeli su u središtu ovogodišnje akcije, stoga su djeca učila o odlomku iz Biblije u kojem se anđeo ukazuje svetom Josipu u snu i upozorava ga da s Marijom i Isusom pobjegne u Egipat.

 Sve veći interes

Akcija krunice za djecu pokrenuta je 2005. godine u glavnom gradu Venezuele Caracasu. Dok su brojna djeca molila, nekoliko se prisutnih prisjetilo riječi koje je Padre Pio jednom rekao o snazi ​​dječje molitve krunice. Od tada se kampanja proširila na sve kontinente svijeta, a broj sudionika je svake godine sve veći. Papa Franjo više je puta izrazio svoje odobravanje inicijative “Milijun djece moli krunicu” i potiče djecu na sudjelovanje.