Misija počinje iz Afrike – zvanja cvjetaju

„Misija počinje iz Afrike“ središnja je tema razmjena iskustava i rasprava na Kontinentalnom susretu misionarskih društava apostolskog života (MISAL) koji se od 18. do 21. travnja održava u Centru „Paul Pellet“ u Abidjanu.

Tijekom četverodnevnog studijskog seminara poglavari i generalni vikari osam europskih i afričkih misionarskih instituta razmijenili su mišljenja o prilikama i izazovima velikog procvata misionarskih zvanja u Africi, koji je u posljednjim desetljećima pružio Crkvi, a posebno različitim institutima vrijednu energiju i iskustvo, piše nedjelja.ba.

„Postoji oko 1 300 misionara afričkog podrijetla i više od 1 000 sjemeništaraca koji pripadaju u šest (od spomenutih osam) misionarskih instituta. Oni dolaze iz oko 25 zemalja, uključujući Nigeriju, Kongo, Obalu Bjelokosti, Keniju, Kamerun, Burkinu Faso i mnoge druge. Većina njih djeluje na afričkom teritoriju izvan svoje domovine“, rekao je za Fides generalni poglavar Društva za afričke misije o. Antonio Porcellato.

Otprilike četvrtina radi u zemlji porijekla, dok druga četvrtina radi u zemljama izvan afričkog kontinenta.

Inače, susret se održava svake dvije godine, a ove godine su ga zajedno ugostili Društvo misionara Afrike (Bijeli oci) i Društvo afričkih misija (SMA). Voditelji Papinskog instituta za inozemne misije (PIME), Inozemnih misija Pariza (MEP), Družbe svećenika Saint-Jacquesa (SPJ), misionara Mill Hilla (MHM), misionara Sv. Patrika (SPS) i misionara Sv. Pavla Nigerije (MSP) prihvatili su poziv za sudjelovanjem.

Centar Paul Pellet u kojem se susret održava nalazi se u kampusu Katoličkog misionarskog instituta u Abidjanu (ICMA), visokoškolske ustanove pridružene Katoličkom sveučilištu Zapadne Afrike koja obučava buduće misionare i predane laike.