Mozambik: Vatrenim oružjem ubijena redovnica podrijetlom iz Venecije

Neidentificirana naoružana skupina ubila je u utorak 6. rujna s. Mariju De Coppi i zapalila kombonijansku misiju u Chipeneu u Mozambiku, izvještava Vatican News.

Zapaljeni su župni objekti, dom i novootvorena informatička soba. Dvojica svećenika „fidei donum“, vlč. Lorenzo Barro i vlč. Loris Vignandel te dvije redovnice uspjeli su pobjeći. Preminula je s. Maria De Coppi (84), koja je u zemlji boravila od 1963. godine. Redovnica venecijanskog podrijetla ubijena je iz vatrenog oružja.

„Molimo za vječni počinak naše sestre“, stoji u brzojavu sućuti koji potpisuje generalna tajnica kombonijanskih misionara s. Enza Carini. „Sigurno će zagovarati narod Mozambika i za mir u toj zemlji koju je toliko voljela.“

Maria De Coppi, kombonijanska misionarka, rođena je 1939. u Santa Lucia di Piave u talijanskoj pokrajini Treviso. Prvi je put stigla u Mozambik dok je zemlja još bila portugalska kolonija. Nakon što je dobila državljanstvo, s. Maria postala je dio te zemlje i tog naroda, neprestano služeći u raznim misijama u provinciji Nampula.

Kako javlja venecijanski tjednik L’Azione.it, koji ju je intervjuirao u Italiji 2021., posljednje dvije godine u Mozambiku bile su vrlo teške zbog rata na sjeveru oko zemljišnih resursa, zbog ciklona i dugotrajne suše. Redovnica je govorila o krajnjem siromaštvu i obiteljima u bijegu. „Trudim se biti bliska ljudima, prije svega slušajući što mi govore. Unatoč materijalnoj neimaštini, slušanje drugih ipak je veliki dar, to je prepoznavanje njihova dostojanstva“, rekla je s. Maria, izvještava Vatican News.