Mučenici su znak nade, priče o njihovim životima, priče su ljubavi i praštanja

Veliki tjedan želimo živjeti u znaku progonjenih kršćana, u znaku onih koji trpe mučeništvo, i to ne čine samo umirući, nego i živeći.

Stavljamo ih u središte svojega poslanja, nastojeći ojačati nadu – tim je riječima ravnatelj zaklade Pomoć Crkvi u nevolji, Alessandro Monteduro, u razgovoru za Radio Vatikan opisao duh kojim zaklada živi ove dane. Pritom je napomenuo koliko je važno da posebno mladi upoznaju brojne mučenike u svijetu. Priče o njihovim životima, priče su ljubavi i praštanja, koje mogu novim naraštajima omogućiti da izgrade i ojačaju put vjere – kazao je Monteduro.

Mučeništvo oca Jacquesa Hamela

Među brojnim mučenicima zaklada Pomoć Crkvi u nevolji posebno se spominje mučeništva 86-godišnjega svećenika Jacquesa Hamela, kojega su muslimanski ekstremisti okrutno ubili 26. srpnja 2016. godine, u Saint-Étienne-du-Rouvray u Francuskoj. Njegov je primjer nedavno istaknut i u okviru inicijative te zaklade, kada je rimski Koloseum bio osvijetljen crvenom bojom, a kojom se htjela privući pozornost na vjersku slobodu u Europi.

Kroz sekularizaciju slabimo u svojoj unutrašnjosti – primijetio je Alessandro Monteduro te dodao – Zajednički se život može ostvariti samo kroz dijalog; ali, kako bi dijalog bio stvarno plodan, valja ga uspostaviti između snažnih i ponosnih identiteta. Ako ponovno pronađemo i osnažimo ponos zbog toga što smo kršćani, ojačat će vjerska sloboda sviju, ne samo sloboda kršćana – napomenuo je ravnatelj zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Označeno u