Sadržaj s oznakom: Mučenici

Kad ga je socijalistički režim izvodio na strijeljanje, blaženi Mihael Pro blagoslovio je vojnike koji će ga potom ubiti i tiho se pomolio Bogu klečeći samo pred Jedinim i Vječnim.

Primivši u audijenciju članove Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog papa Franjo je spomenuo dramatično stanje kršćana koje se sve više progoni i ubija. Mučenika ima - istaknuo je Papa - i u demokratskim zemljama koji ograničavaju vjersku slobodu

Veliki tjedan želimo živjeti u znaku progonjenih kršćana, u znaku onih koji trpe mučeništvo, i to ne čine samo umirući, nego i živeći.

U svim biskupijama svijeta danas se obilježava 26. svjetski dan molitve i posta u spomen na misionare mučenike.

U četvrtak, 15. veljače, u pokrajini je Minya, u Egiptu, inaugurirana crkva „koptskih mučenika u Libiji“, posvećena 21 Egipćaninu koje su teroristi povezani sa samozvanom Islamskom državom ubili u Libiji 2015. godine.

U godini 2017. ubijena su diljem svijeta 23 katolička misionara. Prema podacima koje je objavila misijska agencija Fides, ubijeno je 13 svećenika, jedan redovnik, jedna redovnica te osam laika-pastoralnih suradnika.

Posmrtni ostaci koptskih mučenika, koje su 2015. godine u Libiji ubili džihadisti povezani sa samozvanom Islamskom državom, trebali bi se kroz sljedećih nekoliko dana prenijeti u Kairo.

Libijski Glavni tužitelj u petak, 6. listopada, službeno je potvrdio da su pronađena tijela 21 koptskoga kršćanina, koje su u obalnom području grada Sirte, 2015. godine pogubili džihadisti povezani s takozvanom Islamskom državom.