Molitva i post za misionare mučenike

U svim biskupijama svijeta danas se obilježava 26. svjetski dan molitve i posta u spomen na misionare mučenike.

Spomendan se poklapa s obljetnicom ubojstva blaženog Oscara Arnulfa Romera, nadbiskupa San Salvadora."Mučeništvo ne znači izgubiti život, nego živjeti ga zbog određenog razloga, dajući se drugima". Uvjeren je u to Giovanni Rocca, nacionalni tajnik Misionarskog pokreta mladih, organizacije koja pripada Papinskim misijskim djelima, a kojima se već 26 godina povjerava priprema Dana posta i molitve u spomen na misionare mučenike. Ovogodišnja tema glasi „Pozvani na život”, a želi na poseban način uključiti mlade koji su rastreseni i često uplašeni, potičući ih da hrabro naviještaju evanđelje, i to ne velikim riječima, nego gestama susreta, solidarnosti i pomoći potrebitima. Zato će se danas u mnogim crkvama u svijetu, ali i na ulicama, na trgovima, u selima mučeničkih zemalja, moliti za dar života življenog po milosti Duha Svetoga, prisjećajući se onih koji su otišli prije nas.

Taj svjetski dan, koji je drag papi Franji, podudara se s obljetnicom mučeništva Oscara Arnulfa Romera, nadbiskupa San Salvadora kojega je iz mržnje prema vjeri  24. ožujka 1980. godine ubila salvadorska vojska dok je slavio misu. Nadbiskup Romero, koji je proglašen blaženim 23. svibnja 2015. godine, uskoro će biti ubrojen među svece Katoličke crkve. Sedmoga ožujka naime, Papa je ovlastio Kongregaciju za proglašenje svetaca da objavi dekrete o čudu koje se pripisuje nadbiskupovu zagovoru koji će biti kanoniziran zajedno s papom Pavlom VI.

„Gorljivi pastir koji je po Isusovu primjeru izabrao biti među svojim narodom, osobito među siromašnima i potlačenima, pa i po cijenu života”, tako ga je opisao Sveti Otac koji je uvjeren da danas, više nego ikad, Crkva treba mučenike, svjedoke,  svece svakidašnje i svakodnevnoga života koji žive dosljedno.

Kao i svake godine povodom današnjeg Dana molitve i posta, Misionarski je pokret mladih predstavio konkretan projekt pomoći ljudima Središnje Afrike, zemlje koja je izmučena građanskim ratom i u kojoj neumorno rade toliki mladi misionari, Bogu posvećene osobe i vjernici laici. Projekt uključuje slanje sredstava i nabavu materijala kako bi se podržao Centar za napredak žena „Giacinto Bianchi” koji je 2011. godine u nadbiskupiji Bangui osnovala Kongregacija sestara kćeri Marije misionarke, a koji radi na opismenjavanju i osposobljavanju mladih za određene poslove, osobito samohranih majki i žena različitih vjeroispovijesti. Cilj je ukloniti ih s ulice, osigurati im budućnost, jamčiti, preko tečajeva za osposobljavanje i uz financijsku potporu, njihov cjelovit ljudski razvoj.

Označeno u