Na Javi otkriven najveći Marijin kip na svijetu

Prigodom 61. obljetnice Marijina svetišta, Gua Maria (Marijina špilja) u mjestu Ambarawi, na otoku Javi u Indoneziji, otkriven je najveći kip u svijetu posvećen Blaženoj Djevici na nebo uznesenoj.

U Marijinu svetištu u Ambarawi u nedjelju se na blagoslovu najvećega Gospina kipa okupilo najmanje trideset tisuća vjernika iz stotinjak župa. Vjernici su slavili 61. obljetnicu marijanskog svetišta, drugoga po važnosti u središnjoj Javi. Sedam je biskupa s petnaest svećenika nadbiskupije Samarang slavilo svetu misu. Nakon završenoga euharistijskoga slavlja, nadbiskup Johannes Pujasumatra je, dignut dizalicom, blagoslovljenom vodom poškropio 42 metra visok kip Blažene Djevice Marije.

Tri su lokalna kipara – vjernika, Kuncoro (45), Adi Nugroho (40) i Agung Hartanto (38), vrlo poznata po izradbi vjerskih kipova u cijeloj zemlji izradila nacrt za blagoslovljeni kip. Veliki odaziv hodočasnika iznenadio je i organizatore slavlja koji su očekivali oko dvadeset tisuća vjernika, koliko ih se moglo i pričestiti, a pripremljenih je objeda bilo samo za šest tisuća osoba.

Nadbiskup Samaranga i otac Aloysius Budi Purnomo, predsjednik međureligijskog nadbiskupijskoga povjerenstva, u svetištu su tjedan dana prije blagoslova kipa organizirali susret s religijskim vlastima. Na skupu su, koji su poduprle političke stranke u lokalnoj vladi, sudjelovali i muslimanski čelnici sa svojim studentima, koji su u sjeni Gospina kipa izveli derviški ples.

Biskup je javno zahvalio svima koji su omogućili da se „tjedan dana prije blagoslova sretnu čelnici svih religija. Mjesna je vlada potaknula građane da prihvate tisuće hodočasnika koji će sljedećih dana posjetiti Špilju Marija Karep Ambarawa“.

Više vijesti iz svijeta čitajte OVDJE

Označeno u