Napad na benediktinskog opata u Jeruzalemu

Nakon napada uhićena su dvojica židovskih mladića koji su napali i pljuvali na benediktinca Nikodemusa Schnabela. Riječi osude stigle su i od izraelskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova, prenosi Vatican News.

Jeruzalemski latinski patrijarhat, osuđuje “neopravdani i sramotni napad” na benediktinskog opata Nikodemusa Schnabela, koji se dogodio u subotu 3. veljače 2024. na ulicama jeruzalemskog starog grada. Naime, opata su na ulici presrela dva židovska mladića, od kojih je jedan maloljetnik, te su ga napali i pljuvali na njega. “Nastavak ovakvih djela koja su puna mržnje povećava osjećaj nesigurnosti kršćanskih vjernika u Svetoj zemlji, a posebno u Jeruzalemu”, ističe se u izjavi.

Prema priopćenju izraelske policije, dvojica mladića nalaze se u kućnom pritvoru. Novine “Yedioth Ahronoth” izvještavaju da je ministar unutarnjih poslova Moshe Arbel nakon toga telefonirao latinskom patrijarhu Jeruzalema, kardinalu Pierbattisti Pizzaballi, kako bi razgovarao o tom događaju i izrazio svoje razočaranje ponašanjem ovih mladića. U istom smislu, ministar vanjskih poslova Israel Katz, u objavi na X-u, također je osudio ovaj događaj koji, nažalost, nije prvi koji je usmjeren protiv kršćana, prenosi “Vatican News”.