Napeta situacija u jeruzalemskom svetom mjestu

U prošlosti su muslimani mogli zaustaviti upade židovskih ekstremista, a danas za to mogu biti uhićeni. Za direktora jordanskoga vakufa tenzije se mogu pretvoriti u „religijski rat“.

Status quo koji ravna pristupom Brdu hrama (za muslimane znanom kao Haram esh-Sharif) u starom gradu Jeruzalemu, promijenio se zadnjih godina, piše Nedjelja.ba.

Kako javlja AsiaNews, u prošlosti su članovi jordanskoga vakufa tj. islamske zadužbine koji se brinu za treće najsvetije mjesto islama, mogli zapriječiti „upade i molitve židovskih ekstremista“, a sada bi za taj čin „mogli odgovarati pred sudom“. Mišljenje je to direktora vakufa Azzama Al-Khatiba koji ističe kako „Izrael želi sveto mjesto staviti pod kontrolu Ministarstva za starine“.

Situacija je stoga, kako navodi, „zapaljiva“ i može dovesti do „religijskoga rata“, bez obzira što oni žele „otvoren i miran Jeruzalem“.

Nažalost, kako „broj židovskih ekstremista raste, tako će biti sve više i mladih muslimana spremnih braniti al-Aksu pod svaku cijenu, uključujući i žrtve vlastitih života“.

Prema riječima direktora, samo je u zadnjih mjesec dana, 56 članova vakufa iz različitih razloga ispitala policija te je desetinama njih zabranjen pristup svetome mjestu na različito vremensko razdoblje.

Ovo dolazi na vrhu obnovljenih sukoba i nasilja između židova i muslimana za kontrolu nad ovim gradom. Za obje strane područje zadire u „središnji živac“.

Mnogi se Palestinci plaše – ne bez razloga – da se status quo potkopava s obzirom na česte upade židovskih ekstremista koji pozivaju na razaranje džamije kako bi se napravio prostor za židovski hram.

Prema riječima Ofera Zalzberga, iz Međunarodne krizne skupine, broj uhićenih među vakufskim osobljem povećao se sredinom 2016. kada je imenovan novi šef policije Distrikta Jeruzalem. No, još je važnije, kako je istaknuo, to što među izraelskim političkim liderima raste potpora zauzimanju Brda hrama. Kao primjer spomenuo je ministra kulture Miria Regeva (Likud) koji je nedavno rekao: „Nadam se uskoro, mi ćemo se moliti na Brdu hrama, našem svetom mjestu.“

Istodobno valja podsjetiti kako sve više signala dolazi i iz Sjedinjenih Država. Tako je u svibnju 2018. veleposlanik SAD-a u Izraelu, David Friedman, podupiratelj židovskih naselja, slikan na način da se vidi iz zraka Jeruzalem s trećim Hramom, umjesto Kupolom na stijeni (Omarovom džamijom).

Unatoč službenim poricanjima, ovo je mnogo više nego običan „pogrješan korak“ ili nesporazum.