Nazaret odgovorio na poziv za molitvu i post za mir FOTO: KUSTODIJA SVETE ZEMLJE

Nazaret odgovorio na poziv za molitvu i post za mir

Rektor Svetišta Svete obitelji u Nazaretu fra Wojciech Bołoz istaknuo je da su se i franjevci u Nazaretu priključili u utorak 17. listopada pozivu za molitvu i post za mir, objavljeno je na mrežnoj stranici franjevačke Kustodija Svete Zemlje, javlja IKA.

„Kao mnoge biskupije i zajednice diljem svijeta, i mi smo se odazvali pozivu na post i molitvu koji je predložila Skupština katoličkih ordinarija Svete Zemlji“, istaknuo je rektor Svetišta Svete obitelji u Nazaretu fra Wojciech Bołoz.

Kao i na drugim mjestima franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji, i to marijansko svetište ostalo je otvoreno, iako se smanjio broj hodočasnika. „Kada je započeo novi i okrutni sukob na jugu Izraela, turističke agencije su sve hodočasnike preusmjerile na sjever. Situacija se gotovo činila normalnom. No, u posljednja dva dana situacija se očito promijenila te je samo jedna grupa hodočasnika ostala u gradu. Njihovo putovanje danas završava. Teško je predvidjeti kada ćemo vidjeti druge hodočasnike“, istaknuo je fra Wojciech.

„Trenutno nas je devetero u zajednici te svećenik koji nam svakodnevno pomaže. Za nas je važno da se misna slavlja u svetištu slave prema rasporedu: ne samo zato što je to odgovornost nas kao braće u Kustodiji, nego prije svega zato što je naše poslanje predanost molitvi za mir, posebno u ovom trenutku. Važno je da ostanemo ujedinjeni u molitvi jer je situacija napeta. Velika je utjeha za nas braću da se sastajemo i molimo zajedno. Osim toga, liturgijski život mora se dalje odvijati jer je Svetište ujedno i župa te moramo misliti na svoju lokalnu zajednicu”, poručio je.

„Dan 17. listopada bit će pun inicijativa za mir, pravdu i pomirenje, a mnoge od njih bit će emitirane uživo kako bismo kršćanima diljem svijeta omogućili da nam se pridruže. Započet ćemo sa slavljem mise ispred špilje u 8 sati i izlaganjem Presvetog Sakramenta, zatim molitvom krunice, molitvom Angelusa i krunice Božjeg milosrđa“, rekao je te dodao da je navečer misa koju predvodi mons. Rafiqa Nahra, jeruzalemski pomoćni biskup.

Dodao je kako je dobar znak da su svi u Nazaretu odgovorili pozivu na post i molitvu. „Osim našeg programa, postoje i druge inicijative koje su organizirale vjerske zajednice i skupine prisutne u gradu, na primjer ona talijanske bolnice koju vodi Bolnički red Milosrdne braće sv. Ivana od Boga. Nikada ne prestajemo moliti. Hvala nebesima da nije bilo sukoba između stanovnika Nazareta gdje se nalazi svetište i gornjeg grada Nazareta jer znamo da potonji ima većinu židovskog stanovništva i bivši arapski stanovnici, i kršćani i muslimani“, rekao je fra Wojciech Bołoz, objavljeno je na mrežnoj stranici franjevačke Kustodije Svete Zemlje.