Notre Dame će biti zatvoren za javnost nekoliko godina

Obnova Notre Dame zbog velikih rizika ne ide po planu a jedan od problema stvara više od 400 tona olova s krova koje je izgorjelo u požaru u travnju.

Oblak ispušten u zraku tih potencijalno štetnih čestica prijeti ljudima s tog područja zbog rizika od kontaminacije i po pitanju toga gradske službe čine sve kako bi dekontaminirale područje oko Notre Damea.

Struktura građevine je i dalje osjetljiva, a ministarstvo kulture objavilo je kako je nekoliko kamenja popadalo nakon posljednjeg toplinskog vala, piše The New York Times.

Za obnovu katedrale Notre Dame trebat će dosta vremena, ali bakarni pijetao koji je stajao na vrhu katedrale služi kao podsjetnik da nije sve izgubljeno. Pijetao, koji je simbol Francuske, koji je bio na vrhu Notre Damea pao je tlo u travanjskom požaru koji je progutao krov katedrale i njezin vrh.

Visoke temperture i dugi pad izobličile su figuru bararnog pijetla, ali će biti izložen u javnosti tijekom vikenda. Francuski ministar kulture Frank Riester izjavio je u petak da je pijetao "svjedok onoga što se događalo u tom užasnom požaru".

Riester je kazao da se radovi na stabiliziranju građevine katedrale nastavljaju i kako se ne očekuje da radovi na obnovi započnu barem za nekoliko mjeseci. Notre Dame će biti zatvoren za javnost nekoliko godina, prenosi AP.

Katedrala Notre Dame je jedna od najpopularnijih turističkih odredišta u Parizu, a o turističkoj posjeti ovisi oko 40 poslovnih subjekata i 300 zaposlenika.