Oscar: Akademija otjerala Kevina Harta jer je ‘homofob’, a svog predsjednika zaštitila od optužbi za seksualno zlostavljanje

Voditelj Oskara baš nije popularan posao u Hollywoodu, no Kevin Hart, 39-godišnji crni američki glumac i zabavljač je, kad je odabran za voditelja te priredbe, rekao: “Oduševljen sam, to mi je bilo visoko na listi želja dugi niz godina… pridružiti se legendarnoj listi koja je uveličala tu pozornicu je nevjerojatno … Siguran sam da ću ovogodišnje Oskare učiniti posebnima”.

Hart je trebao preuzeti posao od Jimmyja Kimmela, koji je vodio Oscara zadnje dvije godine, kad je među ostalim zabunom najavljen pogrešan pobjednik u kategoriji najboljeg filma, piše Narod.hr

Prošlogodišnja ceremonija je imala najnižu gledanost ikad, i zato je Akademija, koja dodjeljuje Oskare, najavila brojne promjene za ovu godinu. To uključuje skraćenje prijenosa na tri sata, i predstavljanje određenih kategorija tijekom emitiranja reklama te emitiranje izvoda iz govora dobitnika tih kategorija kasnije tijekom emisije.

Oskar bez voditelja

No najveća će promjena biti što ove godine – neće biti voditelja.
“Odlučio sam dati ostavku na mjesto voditelja ovogodišnjeg Oskara… to je zato što ne želim biti smetnja te noći koja treba biti posvećena proslavi brojnih nadarenih umjetnika. Iskreno se ispričavam LGBTQ zajednici za moje neosjetljive riječi u prošlosti”, rekao je Hart u tweetu. Kasnije je još naveo, “Žao mi je ako sam povrijedio ljude… napredujem i želim nastaviti napredovati.”

Ma kako patetično i iznuđeno ta isprika zvučala, kao da je danas pred isljednikom komunističke tajne policije u SSSR-u, činjenica je da Hart nije učinio zapravo ništa što bi trebalo biti sporno.“Homofobni tweetovi”

No čime je tako naljutio LGBTQ aktiviste da su, čim je objavljeno da će voditi Oskara, pokrenuli kampanju za njegovo micanje s tog mjesta? 2011. je u tweetu kojeg je kasnije izbrisao napisao: “Yo ako moji sinovi dođu kući i probaju se igrati s kućicom za lutke moje kćeri razbit ću im je o glavu i reći “dosta toga, to je tako gay”. Isto tako su mu izvukli da je 2010. rekao u jednom nastupu kako je “jedan od njegovih najvećih strahova da će mu sin biti gay” pri čemu je napomenuo da nema ništa protiv homoseksualaca i da nije homofob, ali kao heteroseksualni muškarac ne želi da mu djeca budu homoseksualci.

GLAAD, vid LGBTQ inkvizicije koja proganja “homofobe” i ostale koji ne vjeruju dovoljno u ono što oni propovijedaju, priopćila je kako se obratila TV kući ABC koja je producent prijenosa dodjele Oskara, kako bi s njima “raspravili Kevinovu anti-LGBTQ retoriku i povijest”. Isprika nije puno pomogla: Kolega komičar Billy Eichner je bio među onima koji su osudili Harta. “To nije dobro. Jednostavna, autentična isprika koja bi pokazala bilo kakvo razumijevanje ili žaljenje bi bila jednostavna stvar. Kako sam naveo prije dva tjedna, Hollywood još uvijek ima stvarni problem s gay muškarcima. Na površini to ne izgleda tako. Ispod površine, puno je kompliciranije”.

Njegov stav o homoseksualnosti je dobro poznat, i bio je dio njegovog nastupa kao komičara, iako danas u SAD očito više nitko nema pravo na svoj stav o bilo čemu, jer se često događa da se ljude optužuje za iznošenje “neprihvatljivog” stava o nečem što je u doba kad je stav iznesen bilo posve prihvatljivo: A nitko nije vidovit pa da bi znao što ne smije govoriti danas, jer to možda neće biti prihvatljivo sutra.

Je li ABC najurio Harta nakon što se ćudoredna policija, GLAAD, obrušila na njega? Ili je sam pod pritiskom odustao? Iz GLAAD-a su kasnije rekli da nisu htjeli da on odustane od vođenja Oskara, naprotiv, već – da iskoriste priliku da se javno ispriča pred milijardom gledatelja i kao homofob-pokajnik “raširi svijest” o “problemu” LGBTQ osoba.

Bailey pod istragom

S druge strane, predsjednik američke filmske akademije, John Bailey, našao se pod istragom zbog višestrukih optužbi za seksualno zlostavljanje. No Akademija je nakon ubrzane istrage odbacila sve optužbe protiv njega. Specifični detalji nisu dani, zna se samo da su se optužbe odnosile na pipkanje i diranje žena u filmskoj industriji protiv njihove volje. On je optužbe odbacio. Koliko su one utemeljene teško je reći jer su danas takve optužbe vrlo moderne.

No kako to da su takve optužbe protiv predsjednika Akademije bile minoran problem, a Hartova verbalna “homofobija” veći? Glumac i komičar Nick Cannon je stao u obranu Kevina Harta, podsjetivši na desetak godina stare “homofobne” šale na tweeteru koje su postale Chelsea Handler, Sarah Silverman, i Amy Schumer, ikone današnjeg politički korektnog Hollywooda.

Zašto je onda njima sve oprošteno, a Hartu ne? I zašto su Joy Reid, Alec Baldwin, Jimmy Kimmel, mogli imati “problematičnu” povijest, i izražavati danas “neprihvatljiva” mišljenja, čak bili nasilni prema homoseksualcima (Baldwin) a da to ne bude problem, zašto su oni mogli voditi Oskare?

Hart općenito nije dovoljno “pravi PC vjernik”

Za razliku od Reid, Baldwina, i Kimmel, Kevin Hart se ne ponaša na način na koji bi se pravi današnji holivudski glumac, naročito crni, “trebao ponašati”: Kevin Hart je apolitičan. Ne ismijava Trumpa, ne drži govorancije protiv Republikanaca, ne ruga se kršćanima. Ne, Hart nije niti Republikanac, niti desničar, niti simpatizer Donalda Trumpa, ali to u Hollywoodu danas više – nije dovoljno. To je i logika svih fašistoidnih pokreta – jednom kad se instituciju počisti od ideoloških neprijatelja, od svih preostalih se traži da jasno i glasno podrže novi režim i da se ponašaju u skladu s novim i strogo zacrtanim pravilima. Danas više nije dovoljno šutjeti ili imati neutralan stav, morate ispeći gay tortu ako vam je naruče, a hoće ako čuju da biste mogli imati nešto protiv: Da je Hart išao okolo govoreći kako su svi Trumpovi simpatizeri nacisti i rasisti, ili javno mokrio u crkvi, zacijelo mu ne bi zamjerili stare “homofobne” tweetove, kao što nisu ni drugima.

Ovako, ovogodišnji će Oskar proći bez voditelja, a organizatori se nadaju da će novi sistem po kom će svakog Oskara najaviti netko drugi biti dobro prihvaćen. Očito, u Hollywoodu je sve teže naći nekog tko zadovoljava standarde ćudoređa, pa je čak i ljevičarski New York Times objavio članak u kom kolumnistica Susan Fowler navodi kako “držeći ljude odgovornima za njihova bivša stajališta – čak i ona za koja su se ispričali i kojih su se odrekli uvidjevši da su pogrešna – postavljamo moralne standarde koje nitko ne može ispuniti”.