OSKRNAVLJENA GROBNICA OBITELJI PAVELIĆ: Oba grobna mjesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvijezdom petokrakom

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je u ponedjeljak uvečer fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić”.

Uz napomenu kako kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi kako su „neokomunističi izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije“, piše Fenix-magazin

grob-pavelic-1.jpg

Photo: Fenix-magazin-de

U priopćenju se na navodi kada se točno dogodio vandalski čin osim da je Odbor za njega doznao tijekom ponedjeljka. Također ne znaju ni visinu materijalne štete niti koliko će stajati čišćenje crvene boje s kamena. Nadaju se samo kako zaštitni sloj kamena nije propustio boju te da se ona nije upila u kamen. A to bi onda značilo veću štetu nego se sada može pretpostaviti.

Kao što se vidi na poslanoj fotografiji, grobnica u kojoj su pokopani dr. Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kćer Višnja Pavelić, je oskrnavljena grafitima ispisanim na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenice SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana komunistička zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

Obzirom da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkin simbola.

Budući je svih troje članova Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić izvan Španjolske, oštećenje grobnice su zasad prijavili samo upravi privatnog groblja koje se nalazi s druge strane brežuljka od stadiona Atletica iz Madrida.

Fenix-magazin