Ova kršćanka je plivajući pobjegla iz Sirije i nastupati će na Olimpijskim Igrama u Riu 2016.

Yusra Mardini je napustila Siriju poput tisuće ostalih bježeći od rata koji vlada njenom zemljom već pet godina.

Kada je počeo nedavni sukob, obitelj Mardini se preselila iz grada u nekoliko navrata kako bi spriječili da bombardiranja otežavaju Yusrine treninge jer je imala obećavajuću budućnost u plivanju.

Međutim, njena obitelj, njihovi životi i njihove nade položene u natjecanja morali su ostati dio prošlosti. Bili su prisiljeni ostaviti sve kako bi se pokušali spasiti i kako bi pobjegli od rata.

Nakon što su prošli kroz Libanon i Tursku, Yusra i njezina sestra, Sara, platile su krijumčarima kako bi došle do Grčke obale. Zajedno s još 20 osoba, jedne su noći isplovili brodom s nadom da će stići do vrata Europe. Nekoliko minuta nakon što su isplovili i prethodno platili više nego što su si mogli dopustiti, brod je počeo tonuti.

U tom su trenutku Yusra i Sara, bez oklijevanja i savladajući strah i hladnoću , skočile u more s još dvije osobe kako bi povukle barku po valovima do obale otoka Lezbosa (Grčka) te su tako spasile ne samo svoje živote, već i živote ostalih 20 osoba s kojima su krenule u to rizično putovanje.

Znala je da može plivati do najbliže obale, ali imala je i tu odgovornost da i ostalih 20 osoba dođu ondje žive i zdrave.

„Da sam ostavila nekoga da se utopi i umre, ne bih si nikad to oprostila“, rekla je djevojka.

Nastavila je svoje putovanje pješice, vlakom i autobusom kroz 25 dana prelazeći granice Makedonije, Srbije, Mađarske i Austrije, da bi napokon došla do Berlina (Njemačka), gdje je nju i njenu sestru jedna udruga za pomoć izbjeglicama spojila s Wasserfreunde Sandau 04, plivački klub koji je bio u blizini izbjegličkog centra u kojem su živjele. Tu su imali priliku pokazati da je Yusra rođena za plivanje.

Sada se Yusra nalazi u Rio de Janeiru gdje će sudjelovati na Olimpijskim Igrama kao član tima izbjeglica, koji se natječe u istim uvjetima kao i ostalih 206 zemalja koje sudjeluju.

Yusra je predstavljala Siriju na Svjetskom prvenstvu u Turskoj 2012. i kaže kako zna što će imati na umu kada uđe u Maracanu na ceremoniji otvorenja Olimpijskih Igara: „Misliti ću na svoju obitelj, trenera, prijatelje i na sve osobe koje su mi pomogle“.

Kako bi bili dio izbjegličkog tima na Olimpijskim Igrama, prvi tim te vrste u povijesti, sportaši, osim što moraju doseći potrebnu sportsku razinu, moraju imati službeni izbjeglički status potvrđen od strane UN-a.

Predviđeno je da ovaj tim, na ceremoniji otvorenja, bude ispred Brazila – zemlje domaćina ovih Olimpijskih Igara.

Yusrin san je osvojiti zlatnu medalju.

Olimpijske Igre održati će se od 5. – 21. kolovoza u Rio de Janeiru (Brazil), na njima sudjeluje otprilike 10 500 sportaša iz više od 200 zemalja te će se natjecati u 42 discipline.