Ovo je 27. svećenik koji je ubijen u posljednjih 7 godina

Otac Juan Martin je napadnut kada se vraćao iz nabavke, a preminuo je od ozljeda nastalih ubodima nožem.

Otac Juan Martín Guzmán Vega je 27. svećenik koji je ubijen u Meksiku od 2012. Catholic Multimedia Center (CCM) piše kako je otac Juan Martin u petak, 23. kolovoza ujutro nekoliko puta uboden nožem kod župnoga dvora kada se vraćao iz nabavke, piše Nedjelja.ba.

U izvješću piše kako su “susjedi začuli pozive u pomoć, ali kada su mu prišli, svećenik je bio toliko ozlijeđen da je ubrzo nakon dolaska u bolnicu proglašen mrtvim”, donosi Aletei.

Inače, svećenik je imao samo 55 godina, a zaređen je prije 15 godina. Biskup Matamorosa, Eugenio Lira Rugarcía, izrazio je duboku bol zbog svećenikove smrti, koju su nadležna tijela već započela istraživati kako bi rasvijetlila činjenice te izvršila pravdu.

“Izražavamo sućut obitelji Guzmán Vega i župskoj zajednici te pozivamo sve da nam se pridruže molitvi u kojoj ćemo od Gospodina tražiti vječni pokoj za našeg brata”, izjavio je biskup.

Porast nasilja nad vjerskim službenicima

CCM izvještava o porastu nasilja u Matamorosu, gradu koji graniči s Brownsvilleom u Teksasu. Državi mediji su također objavili vijest o sve učestalijim oružanim napadima, u kojima su ubijene ili ozlijeđene brojne osobe, uključujući i jedno dijete koje je bilo mlađe od deset godina.

“Ove godine je zabilježeno nekoliko napada na svećenike i redovnike”, izvještava CCM. Primjerice, dana 3. kolovoza otet je fra Aarón Méndez Ruiz,direktor skloništa za imigrante, koji je pokušao spriječiti otmicu kubanskih imigranata iz skloništa.

U lipnju ove godine u gradu Cuernacava ranjen je svećenik Juvenal Candía Mosso koji je bio u taksiju na putu prema lokalnim zatvoru gdje se trebao susresti sa zatvorenicima. Svećenik je završio u bolnici, a vozač taksija je preminuo od ozljeda.

Organizacija Christian Solidarity Worldwide (CSW) tvrdi kako brojne kriminalne grupacije doživljavaju crkvene službenike, katoličke i protestantske, kao osobe koje zbog svojeg utjecaja u društvu prijete njihovoj moći.

“Vjerski službenici neprestano doživljavaju progone, otmice i ubojstva, a zbog nedostatka kvalitetnih istražnih radnji počinitelji nikada ne budu izvedeni pred lice pravde”, piše u izvješću CSW-a.

Apel biskupa

Inače, država Meksiko se u posljednje vrijeme suočava s eskalacijom nasilja, koje je ponajviše povezano uz narko kartele. Biskup Salvador Rangel Mendoza, koji djeluje na području s najozbiljnijim problemima s nasiljem, potaknuo je državne vlasti da se uključe u razgovore s naoružanim grupama, čak i s pripadnicima narko kartela, jer “mnogi od njih žele, ali ne znaju kako izaći iz posla s drogom”.

“Kako biste došli do mira onda morate razgovarati, pa čak i s đavlom. Oni imaju svoje poglede, o kojima mi ne želimo niti razgovarati, jer oni krše zakone, ali ih moramo barem poslušati”, tvrdi biskup.