Patrijarh Pizzaballa: Božić nas poziva na traženje putova pomirenja usred rata

Jeruzalemski latinski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa je 22. prosinca u božićnoj video-poruci pozvao kršćane da prepoznaju božićnu poruku ljubavi, mira i pomirenja u vremenu kada se čini da nasilje i mržnja prevladavaju u Svetoj zemlji i drugim dijelovima svijeta, piše Vatican News.

Dok rat nastavlja uništavati i pustošiti dijelove svijeta, latinski patrijarh Jeruzalema, kardinal Pierbattista Pizzaballa pozvao je kršćane da podignu pogled iznad sadašnjih tragedija i poslušaju božićnu poruku ljubavi, mira i pomirenja.

Pravo značenje Božića danas je važnije nego ikada

U vrijeme kada se čini da prevladavaju osjećaji nasilja, mržnje, podjele i osvete, pravo značenje Božića postaje važnije nego ikad, istaknuo je jeruzalemski latinski patrijarh.

Kardinal Pizzaballa osvrnuo se na rat koji je u tijeku u istočnoj Europi, ali posebno na sukob u Svetoj zemlji, gdje smo, kako je rekao, od 7. listopada pali u ponor mržnje, ogorčenosti, osvete, nasilja, smrti koja je pogodila izraelsko društvo i koja sada utječe na Palestince. Patrijarh je osobito podsjetio na humanitarnu krizu na području Gaze, kao i na teškoće koje je proživjela mala kršćanska zajednica u Betlehemu na Zapadnoj obali.

Bog dolazi k nama i otvara naša srca za susret s drugima

U toj dramatičnoj situaciji, istaknuo je, svatko je zatvoren u svojoj boli, a Božić nas podsjeća da Bog dolazi k nama, čini se prisutnim među nama i otvara naša srca za susret s drugima.

Kardinal Pizzaballa primijetio je da unatoč svom nasilju, ne smijemo zaboraviti pravo značenje božićne poruke da Bog postaje tijelom iz ljubavi i priopćava nam novi način postojanja u svijetu, a to je davanje vlastitog života iz ljubavi prema drugima.

Podignimo pogled izvan svoje boli

Reći Bogu „da“ – kazao je – znači otvoriti se dijalogu, pomirenju, opraštanju, prijateljstvu i prepoznati drugoga kao važnog dijela sebe.

Jeruzalemski latinski patrijarh stoga je zaključio poruku pozivajući vjernike u Svetoj zemlji i diljem svijeta da podignu svoj pogled iznad boli i vide kako se Božje djelo obavlja. On je uistinu Gospodar povijesti, osobne povijesti svakoga od nas i povijesti svijeta, naglasio je, a prenosi Vatican News.