Pepelnica, 10. veljače – Svjetski dan molitve i posta za Siriju i Irak

Kršćani Sirije i Iraka, preko svojih patrijarha, u ovoj korizmi od nas traže jednu potporu više: 'Molite i postite da nam se Gospodin smiluje'.

Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji odlučila je proglasiti Pepelnicu, 10. veljače, svjetskim danom molitve za mir u Siriji i Iraku. Pozvali su sve kršćane svijeta da podupru pothvat koji će se održavati pod geslom ''Želiš li jedan dan nositi križ? Na Pepelnicu moli i posti za Irak i Siriju''. Poziv u priopćenju potpisali su predsjednik Zaklade Alfredo Mantovano, ravnatelj talijanskoga ogranka Alessandro Monteduro te duhovnik otac Martino Serrano.

- Od početka sirijske krize, u ožujku 2011. godine do danas, Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji u dvije je ispaćene bliskoistočne države završila projekte vrijedne 27 milijuna i 670 tisuća eura – stoji u danas objavljenom zakladnom priopćenju.

Stalna potpora dobročiniteljica i dobročinitelja Zaklade Pomoć Crkvi u nevolji, kako je napisao melkitski damašćanski patrijarh Gregorios III. Laham – sirijskom je narodu bila 'poput mane koju je Bog Izraelcima poslao s neba'. Jednaku su zahvalnost očitovali i irački kršćani, jer su zakladu Pomoć Crkvi u nevolji usporedili s majkom koja se brine za preostale vjernike u Iraku.

- Bez vas bi mnogi od nas već umrli ili iselili – napisao je kaldesjki patrijarh Bagdada Louis Raphael I. Sako.

Kamioni s humanitarnom pomoći i vozila hitne pomoći iz Turske ušli su danas u Siriju kako bi dopremili hranu i druge potrepštine desecima tisuća ljudi koji bježe pred vladinim napadom na Alepo.
Ruske i sirijske snage pojačale su vojnu kampanju na područjima pod kontrolom pobunjenika oko Alepa, gdje i dalje živi oko 350.000 ljudi, a humanitarni djelatnici su rekli da bi taj grad, najveći sirijski prije rata, mogao uskoro pasti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je kako su u zračnim udarima, za koje se vjeruje da su ih proveli ruski zrakoplovi, danas gađana područja oko sela Bashkoy, Haritan i Kfr Hamra sjeverno od Alepa, s tim da se posljednja dva nalaze blizu ceste koja vodi do Turske.

Ruska intervencija ide u korist snagama predsjednika Bashara al-Assada koje vraćaju kontrolu nad područjima koja su pobunjenici osvojili prošle godine.

- U nekim dijelovima Alepa Assadov režim je prekinuo koridor sjever-jug... Turska je pod prijetnjom - izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan na povratku iz posjeta Latinskoj Americi, a prenosi list Hurriyet.

Turske oružane snage imaju pune ovlasti da odgovore na bilo koju prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, kazao je on, iako su visoki vladini dužnosnici rekli da Turska ne namjerava vršiti jednostrane upade u Siriju.

Turska je ostavila otvorenom granice za civile koji bježe pred sukobom u Siriji, ali je pod sve većim pritiskom Europe da zaustavi priljev migranata, a SAD od nje traži da bolje osigura svoje granice.

Označeno u