Petir: Biti kršćanin danas je opasno, što je nedopustivo; Islamska država priznaje da im je cilj uništiti kršćanstvo u cijelosti

Europska unija ima prvog posebnog izaslanika za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan EU.

Ján Figel (europski povjerenika za obrazovanje, izobrazbu, kulturu i mlade u razdoblju od 2004. do 2009.) svoju je novu ulogu preuzeo u petak, 6. svibnja na početni mandat u trajanju od godinu dana.

Imenovanje stalnog posebnog predstavnika za slobodu vjere i uvjerenja zatražio je Europski parlament u svojoj rezoluciji o sustavnom masovnom ubijanju vjerskih manjina koje provodi takozvana Islamska država usvojenoj u veljači ove godine, inicijatorica koje je bila i hrvatska zastupnica Marijana Petir koja je nedavno supotpisala i deklaraciju o važnosti osnaživanja temeljnog prava na slobodu savjesti u kojoj se, između ostalog, pozivajući na prethodno usvojenu rezoluciju, ponovno pozivalo na imenovanje izaslanika.

Apeli zastupnika provedeni su u djelo u petak, 6. svibnja kada je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u Vatikanu, povodom dodjele nagrade “Karlo Veliki” Svetom Ocu papi Franji objavio odluku o Figelovu imenovanju prvim posebnim izaslanikom za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan EU.

Predsjednik Komisije Juncker pritom je rekao: „Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja temeljno je pravo i jedna od vrijednosti na kojima počiva Europska unija. Zbog upornog progona vjerskih i etničkih manjina zaštita i promicanje te slobode u Europskoj uniji i izvan nje još su važniji. Vjerujem da će nam Ján Figel, naš posebni izaslanik, u tome pomoći, bolje usmjeriti naša djelovanja i zajamčiti da će to važno pitanje dobiti pozornost koju zaslužuje.“

Zastupnica Petir je pozdravila ovu odluku, no smatra kako EU može i treba učiniti puno više. “Kršćani su najprogonjenija zajednica na svijetu. Nad njima se provodi genocid. Priznanje razmjera tih zločina je prvi korak, imenovanje izvjestitelja koji bi se trebao tim pitanjem detaljnije baviti još je jedan korak, ali moramo učiniti mnogo više”, kazala je Petir. Ona ponovno upozorava da stvar seže puno dalje od pokušaja istrjebljenja kršćanstva u Iraku i Siriji te podsjeća da sam ISIS priznaje da im je cilj uništiti kršćanstvo u cijelosti.

Iako ISIS i razne ekstremističke skupine čine najgore zločine – one protiv čovječnosti, Petir upozorava i da se sloboda vjeroispovijesti i savjesti danas krši na razne načine – u Indiji su na snazi zakoni protiv vjerskih preobraćenja, indijske vlasti odbijaju izdavanje viza katoličkim svećenicima i redovnicima… “Biti kršćanin danas je opasno, što je nedopustivo. Kršćani moraju imati pravo nesmetano i slobodno ispovijedati svoju vjeru”, upozorava Petir.

Izražavajući radost što je nagrada “Karlo Veliki” koja se dodjeljuje za izniman doprinos europskom ujedinjenju ove godine pripala papi Franji, Petir izražava nadu kako će EU slušati glas pape Franje koji može biti nit vodilja za mnoga konkretna djela i akcije te, što je još važnije, čuti glas sto milijuna progonjenih kršćana koji su izloženi raznim oblicima narušavanja svojih temeljnih ljudskih prava – počevši od diskriminacije koja se može na prvi pogled činiti banalnom pa do zvjerskih mučenja i masovnih ubojstava kojima su izloženi.