Petir: Žene koje žive u ruralnim područjima zaslužuju našu punu pažnju i angažman

„Moramo ohrabriti žene i potaknuti daljnji razvoj ruralnih područja i snažniju implementaciju postojećeg zakonodavstva.

Instrumenti postoje, ali se neki od njih ne koriste, a participacija žena u povlačenju sredstava iz programa ruralnog razvoja je niska“, zaključila je to hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir govoreći o ulozi, položaju i mogućnostima koje imaju žene na ruralnim područjima.

Petir pojašnjava kako niti jedna država članica nije do sada uspostavila tematski subprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

„Od ukupnog broja onih koji sudjeluju u treninzima ponuđenim poljoprivrednom, šumarskom i sektoru proizvodnje hrane, svega 28% su žene. Za modernizaciju farmi i investicije, od ukupnog broja onih koji su povukli sredstva, samo 19% su žene. U mjerama diverzifikacije ekonomije u ruralnom području i kreiranja poslova, od ukupnog broja onih koji su povukli novac, 38% su žene“, iznijela je Petir zabrinjavajuće, ali stvarne brojke.

Na zajedničkoj sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj održanoj u ponedjeljak 27.rujna 2016. godine, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez predstavile su izvješće „Žene i njihova uloga u ruralnim područjima“ na kojemu zajedno rade – Petir ispred Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova, a Senra Rodriguez ispred Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

„Žene koje žive u ruralnim područjima zaslužuju našu punu pažnju i naš puni angažman. Njihovi problemi su stvarni problemi i da bismo ih shvatili, moramo prije svega shvatiti raznoliku ulogu žena u ruralnom području“, rekla je Petir te pojasnila kako žene u ruralnim područjima brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane. Nadalje, kako je istaknula zastupnica Petir, žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj. „Ruralne žene nisu homogena skupina stoga im ne smijemo tako niti pristupiti“, izjavila je zastupnica Petir u svojem izlaganju zalažući se za specifičan pristup upravo prema raznovrsnim ulogama koje seoske žene imaju.

Na prvoj razmjeni mišljenja o izvješću koje je u izradi, suizvjestiteljice su kolegama iz oba odbora iznijele što očekuju od izvješća i poslušale njihove prijedloge i razmišljanja o ulogama i položaju žena na selu.

Pri pripremi izvješća, zastupnica Petir se konzultirala sa ženama koje žive na selu i s različitim udrugama u čijem fokusu je dobrobit seoskih žena, a posebno je zahvalila na suradnji Udruzi Uzorne hrvatske seoske žene, s kojom inače jako dobro surađuje i koja ju je detaljno izvijestila o glavnim problemima s kojima se žene na selu susreću.

Na temelju tih konzultacija, Petir ističe kako žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini – 41% ljudi koji žive na ruralnom prostoru nisu nikada koristili internet. „Zbog udaljenosti liječnika specijalista i nedostupne dijagnostike, u većini slučajeva tek u poodmakloj fazi bolesti dolaze kod liječnika, što je nažalost za njih ponekad prekasno“, ističe Petir koja je zabrinuta jer na selu ne postoji niti adekvatna društvena, socijalna i komunalna infrastruktura koja je nužna za dostojanstven život. Žene na selu često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29% žena nositeljice su OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a ruralne žene u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Petir je istaknula kako ona i Rodriguez žele stvoriti pozitivno izvješće koje će se temeljiti na supsidijarnosti i biti fokusirano na Europsku uniju te koje će dati jasne preporuke što je potrebno poduzeti kako bi se položaj žena u ruralnom području unaprijedio.