Petogodišnja kazna zatvora zbog prelaska na kršćanstvo

Hani je mlada žena u srednjim dvadesetima koja trenutno služi petogodišnju kaznu zbog obraćenja na kršćanstvo. Njezina obitelj živi u Hargeisi, glavnom gradu Republike Somaliland, koja se nalazi unutar Somalije, ali nije međunarodno priznata.

Nekadašnja muslimanka Hani je čula o Isusu od svojih kolega dok je studirala u Etiopiji tijekom listopada 2021. Kršćanin koji ju je doveo do Krista u lipnju ove godine razgovarao je s ICC-om. On je jedan od petorice muškaraca koji su ranije 2021. uhićeni zbog prelaska s islama na kršćanstvo, ali su oni kasnije pušteni, piše nedjelja.ba.

"Hani se vratila u zemlju u lipnju te je započela traženje podataka o kršćanstvu. Čula je za Krista od svojih prijatelja u Etiopiji i u njoj se razvila želja za istinom. Božjom milošću bila je povezana s nama. Nakon našeg puštanja iz zatvora prošle godine, postali smo još hrabriji u evangeliziraju. Prepričali smo Hani evanđelje u detalje i također je obavijestili o rizicima koje nosi napuštanje islama kako bi se nasljedovalo Krista. Jasno smo stavili do znanja da će se suočiti s ozbiljnim odbacivanjem svoje obitelji i progonom u režiji muslimana", kazao je izvor koji je poznat ICC-u.

Hana je nakon vremena promišljanja odlučila postati kršćankom te je poželjela primiti sakrament krštenja. Nakon što je prošlo vrijeme duhovnog razlučivanja jedan od članova Crkve ju je krstio, a nitko u njezinoj obitelji toga nije bio svjestan.

"Javnost je za Hanino obraćenje saznala nakon što je na Facebooku podijelila sliku svog krštenja. Obitelj je vidjela fotografije i pozvala je policiju. Uhićena je i odvedena u zatvor pod optužbom za preobraćenje, što je u Somalilandu kažnjivo djelo. Neko je vrijeme bila u zatvoru i obećana joj je sloboda ako se odrekne Krista. Hani je odbila to učiniti", dodao je izvor.

Položaj Somalilanda u odnosu na Somaliju i susjedne zemlje

Hani je ostala u zatvoru pet tjedana bez ikakvih optužbi. U kolovozu ju je sud sa sjedištem u Hargeisi osudio na pet godina nakon što je priznala da se obratila na kršćanstvo.

“Pred sudom Hani nije poricala da je kršćanka, pa je proglašena krivom i za bogohuljenje te joj nije data mogućnost jamčevine. Trenutno je na odsluženju kazne. Ugašen joj je i Facebook račun. Vlasti Somalilanda pokušavaju sve zataškati jer znaju da bi to moglo ometati proces u kojem pokušavaju dobiti međunarodno priznanje kao neovisna država od Somalije", dodao je izvor.

"Apeliramo na sud da ponovno sasluša Hanin slučaj i oslobodi je ili bude puštena putem predsjedničkog pomilovanja. Također se molimo da joj Bog da sigurno mjesto nakon što izađe iz zatvora kako bi mogla duhovno rasti i nastaviti sa svojim životom", dodali su iz kršćanske zajednice u ovoj zemlji.

Somaliland je faktički neovisna republika koja se nalazi na Afričkom rogu unutar međunarodno priznate Somalije. Ova je nepriznata država proglasila neovisnost od Somlije 1991. Područje države obuhvaća cijeli teritorij bivšeg protektorata zvanog Britanski Somaliland, koji je pet dana bio nezavisna država 1960. Većina žitelja, koji broje nekoliko milijuna, su sunitski muslimani, a islam je državna religija.