Početkom nove godine ubijen svećenik u Burkini Faso

Neidentificirani naoružani muškarci ubili su vlč. Jacquesa Yara Zerbu, 66-godišnjeg svećenika, u Burkini Faso, objavljeno je u priopćenju biskupa Prospera Bonaventure Kyja, a prenosi Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN).

Biskup Ky rekao je da se ubojstvo dogodilo 2. siječnja u selu Soro u općini Gassan, koja se nalazi u sjeverozapadnoj regiji Boucle du Mouhoun. Prema lokalnim izvorima, svećenik je ubijen na cesti Dédougou-Gassan nakon što su ga zatočili naoružani ljudi. Ubojice su mu uzele vozilo.

Biskup je nadalje poručio: „kroz beskrajno Božje milosrđe, neka njegov sluga vlč. Jacques Yaro Zerbo počiva u miru”.

Prema istraživanju ACN-a, više od 100 svećenika i redovnica je oteto, uhićeno ili ubijeno diljem svijeta prošle godine. Zaklada navodi da je najmanje 12 svećenika i pet redovnica ubijeno tijekom 2022.

Sprovod vlč. Zerboa održan je 5. siječnja 2023. u katedrali Svete Ane u Dédougou, glavnom gradu Boucle du Mouhoun. Vlč. Zerbo rođen je u Maliju 28. prosinca 1956., a za svećenika je zaređen 19. srpnja 1968. u Dédougou u Burkini Faso. Poučavao je u sjemeništima i formacijskim centrima diljem Burkine Faso. Tijekom proteklih nekoliko godina vlč. Zerbo posvetio se pomoći mladima u centru za ovisnike u Gouyèlèu.