Poljska uvela zakon koji zabranjuje rad nedjeljom

Novi zakon, koji stupa na snagu u ožujku, trebao bi omogućiti poljskim obiteljima da provode više vremena zajedno te da radnicima u trgovinama daju malo više odmora.

Konzervativna poljska vlada te trgovački sindikat Solidarnost, zajednički su izradili novi prijedlog zakona kojeg je potpisao predsjednik Duda. Očekuje se kako će mnogi zapadnjački trgovački lanci prosvjedovati protiv ove odluke, budući da se upravo tijekom vikenda ostvaruje i najveći profit, prenosi tribun.hr.

Od 1. ožujka, trgovine i tržnice biti će zatvorene dvije nedjelje u mjesecu, a od iduće godine samo će jedna nedjelja biti radna. Počevši sa 2020., sve nedjelje biti će neradne, uz nekoliko iznimaka – tjedni koji prethode Božiću, te za male nezavisne obrtnike.

Političko vodstvo pohvalilo je novi zakon navodeći kako će roditeljima dopustiti da provedu više vremena s djecom, ali i više odmora.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je: „Ne želimo da Poljaci najduže rade, želimo da rade efikasno za pristojnu plaću.“

„Želimo da provedu više vremena sa svojim obiteljima, uz njihove voljene… to je cilj naše strategije razvoja.“

Zakon je usvojen u parlamentu još u studenom prošle godine, a predsjednikov potpis potvrdio je njegovo stupanje na snagu.

Označeno u